Roman Polanski kollektív hisztériának és teljes képmutatásnak tartja a #metoo-mozgalmat

bűnügy
2018 május 09., 14:49
comments 325

A nap folyamán már beszámoltunk róla, hogy Roman Polanski perrel fenyegetőzik, mert kirúgták az amerikai filmakadémiáról. Az Oscar-díjakat is odaítélő Amerikai Filmakadémia a múlt héten döntött úgy, hogy megfosztja tagságától a rendezőt, akit még 1977-ben tartóztatták le egy 13 éves fiatal bedrogozása és megerőszakolása vádjával, és végül bűnősnek vallotta magát kiskorúval létesített szexuális aktusért, az ítélet elől azonban Polanski elszökött az Egyesült Államokból, és azóta sem járt az országban.

photo_camera Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

A következő napokban vélhetően jelentősen meg fog ugrani a Polanskival foglalkozó hírek száma, ugyanis a pereskedés bejelentése óta megjelent egy interjú vele a Newsweek lengyel verziójában, amit most szemlézett az AP, és amiben a rendező arról beszél, hogy a hollywoodi szexuális zaklatások örvén szerveződő #metoo mozgalom egy kollektív hisztéria és teljes képmutatás.

Az interjú a lap állítása szerint még a Filmakadémia döntése előtt született, és ebben arról beszélt, hogy a #metoo egy olyan típusú kollektív hisztéria, ami időnként előfordul a társadalmakban, amihez mindenki csatlakozni akar, elsősorban félelemtől vezérelve. Olyan ez szerinte, mint az észak-koreai vezetők halála utáni közös, nyilvános gyászolás, amikor mindenki annyira sokat sír, hogy azon csak nevetni lehet. Mint mondta, számára ez csak totális képmutatás. Polanski ügyvédje, Jan Olszewski szerint a Filmakadémia a kizárással pszichésen zaklat egy idős embert, pusztán populista célok miatt.

A metoo-mozgalom megjelenése után kialakult hollywoodi helyzetről épp szerdán jelentkeztünk nagyobb cikkel. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.