Macron: Európában ma nacionalisták állnak szemben az integrációval

Emmanuel Macron és Angela Merkel a Károly-díj átadása előtt Aachenben 2018. május 10-énFotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Nemzetközi Károly-díjat vett át csütörtökön Emmanuel Macron a németországi Aachenben, és ennek apropóján nagyívű beszédet is mondott a sajtó képviselői előtt. 

A francia államfő arról beszélt, hogy ma Európában egyre világosabban látszik, hogy egyes országok nacionalista, bezárkózó utat választanak, és az európai közösség ellen dolgoznak, ebben a helyzetben pedig az unió- és integrációpártiak feladata nem lehet más, mint hasonlóan tisztán megfogalmazni víziójukat. 

Macron szerint nem szabad feladni az uniós integrációba vetett hitet, és nem szabad engedni a demokrácia és a jogállamiság alapvetéseiből sem. Az európai politika közösség elmúlt hetven évét egy „megvalósult utópiaként” írta le. 

„Nem lehet engedni azon erők kísértésének, amelyek szerint az új kihívásokra a válasz a visszahúzódás a nemzeti keretek közé” 

- utalt Macron a radikális-jobboldali politikák előretörésére, konkrétan is kiemelve a brit, lengyel, olasz és magyar nacionalizmus ügyét. 

„A nacionalisták és a demagógok világosan beszélnek, ezért azoknak is világosan kell beszélniük, akik fontosan tartják az EU-t, és teljes erővel, a lehető legnagyobb ambícióval kell haladniuk előre, méghozzá gyorsan” 

- mondta még a francia államfő, aki határozott közösségi döntéseket sürgetett, és az unió mielőbbi megreformálásáról, valamint a döntési mechanizmusok felülvizsgálatának kezdeményezéséről beszélt. Macron szerint az új Európának két alapelvre, a szolidaritásra és a konvergenciára kell épülnie, és kérte a németeket, hogy csatlakozzanak reformterveihez. Külön kiemelte egy új, közösségi menekültpolitika jelentőségét. 

Az eseményen Macron felszólalt Angela Merkel német kancellárasszony is, aki szintén arról beszélt, hogy Európának „saját kezébe kell vennie sorsa irányítását", mert a globális világ kihívásai már a kontinens ajtaján kopogtatnak. 

Merkel négy témát emelt ki, ahol az európai integrációnak fel kell pörögnie: a tudományos kutatás és üzleti innováció, a menekültügy,  az euróövezeti valutauniós és gazdasági unió továbbfejlesztése, és a közös kül-, és biztonságpolitika területét.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.