Szijjártó kaphatja meg a külföldi hírszerzést

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal Brüsszelben, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának ülésénFotó: KKM/MTI/MTVA

A Népszava ír arról, hogy hírszerzési fronton Orbán Viktor még tovább keveri a kártyákat és az újraosztásnak külügyminisztere, Szijjártó Péter lehet az egyik győztese. 

A lap szerint a közigazgatási folyamatok koordinálására létrehozott Miniszterelnöki Kormányirodán egy elemzőközpont fogja összesíteni a különböző titkosszolgálatok információit és jelentéseit, de maga a hírszerző tevékenység továbbra is minisztériumok szintjén zajlik majd. 

A külföldi hírszerzést végző Információs Hivatal, ami korábban Lázár János és a Miniszterelnökség berkeihez tartozott, a jövőben valószínűleg a külügyminisztériumhoz kerül. 

A lap szerint az átszervezést az is indokolja, hogy az elmúlt években elapadtak a külföldi források, „hírszerzési vákumba” került az ország, aminek egyik oka az orosz közeledés és az ebből fakadó, a nyugati szövetségesek titkosszolgálatai körében uralkodó bizalmatlanság. Emiatt a magyar hírszerzők és kémek egyre több önálló terepmunkára szorulnak, ami miatt át kell szervezni a tevékenységüket.  

A miniszterelnök a kormányirodán keresztül közvetlenebbül felügyeli majd a kémek tevékenységét. Ez a központ összesíti és rendszerezi majd a Belügyminisztérium alatt belül működő  Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) információit is. (Népszava)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.