Szijjártó kaphatja meg a külföldi hírszerzést

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal Brüsszelben, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának ülésénFotó: KKM/MTI/MTVA

A Népszava ír arról, hogy hírszerzési fronton Orbán Viktor még tovább keveri a kártyákat és az újraosztásnak külügyminisztere, Szijjártó Péter lehet az egyik győztese. 

A lap szerint a közigazgatási folyamatok koordinálására létrehozott Miniszterelnöki Kormányirodán egy elemzőközpont fogja összesíteni a különböző titkosszolgálatok információit és jelentéseit, de maga a hírszerző tevékenység továbbra is minisztériumok szintjén zajlik majd. 

A külföldi hírszerzést végző Információs Hivatal, ami korábban Lázár János és a Miniszterelnökség berkeihez tartozott, a jövőben valószínűleg a külügyminisztériumhoz kerül. 

A lap szerint az átszervezést az is indokolja, hogy az elmúlt években elapadtak a külföldi források, „hírszerzési vákumba” került az ország, aminek egyik oka az orosz közeledés és az ebből fakadó, a nyugati szövetségesek titkosszolgálatai körében uralkodó bizalmatlanság. Emiatt a magyar hírszerzők és kémek egyre több önálló terepmunkára szorulnak, ami miatt át kell szervezni a tevékenységüket.  

A miniszterelnök a kormányirodán keresztül közvetlenebbül felügyeli majd a kémek tevékenységét. Ez a központ összesíti és rendszerezi majd a Belügyminisztérium alatt belül működő  Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) információit is. (Népszava)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.