20 százalékkal csökkentették a lengyel képviselők fizetését

Tbg
politika
2018 május 11., 15:24
comments 99

Kanosszát jár a lengyel kormány: az év eleji népszerűségvesztését a kormánypárt a parlamenti képviselők fizetésének csökkentésével próbálja orvosolni, írja a Financial Times.

A kormánypárti Jog és Igazságosság párt javaslatára a Parlament csütörtök éjjel szavazta meg a törvényt az ellenzéki képviselők távolmaradása mellett.

A kormánypárt népszerűsége hatalmasat esett év elején, miután az azóta már lemondott miniszterelnök, Beata Szydlo regnálása alatt a minisztériumok komoly bónuszokat fizettek ki a kabinet tagjainak, a lengyel éves átlagfizetés másfélszeresét.

Az FT által megszólaltatott szakértő szerint ez volt az első olyan alkalom, hogy az ellenzék egy időre át tudta venni a közbeszéd tematizálását, és politikai hátrányba került a ciklusok óta kormányzó konzervatív kormányoldal. A kormány végül arra szólította fel a jutalomba részesült kormánytagokat, hogy azokat jótékonysági célokra kell felhasználniuk,

„Ma megszavazták a képviselők fizetéscsökkentését, a jövő héten az önkormányzati béreket fogják csökkenteni. De a pokolba is, mikor fogják a saját maguk fizetését csökkenteni?” - nyilatkozta a törvényjavaslatról Slawomir Nitras, a Civil Platform politikusa. „Mert maguk azok, akik zsebre teszik a jutalmakat, nem ők, nem mi, nem az önkormányzati képviselők. Ez szégyen! Szégyen!”

Lengyelországban idén tartanak regionális választásokat. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.