20 százalékkal csökkentették a lengyel képviselők fizetését

Kanosszát jár a lengyel kormány: az év eleji népszerűségvesztését a kormánypárt a parlamenti képviselők fizetésének csökkentésével próbálja orvosolni, írja a Financial Times.

A kormánypárti Jog és Igazságosság párt javaslatára a Parlament csütörtök éjjel szavazta meg a törvényt az ellenzéki képviselők távolmaradása mellett.

A kormánypárt népszerűsége hatalmasat esett év elején, miután az azóta már lemondott miniszterelnök, Beata Szydlo regnálása alatt a minisztériumok komoly bónuszokat fizettek ki a kabinet tagjainak, a lengyel éves átlagfizetés másfélszeresét.

Az FT által megszólaltatott szakértő szerint ez volt az első olyan alkalom, hogy az ellenzék egy időre át tudta venni a közbeszéd tematizálását, és politikai hátrányba került a ciklusok óta kormányzó konzervatív kormányoldal. A kormány végül arra szólította fel a jutalomba részesült kormánytagokat, hogy azokat jótékonysági célokra kell felhasználniuk,

„Ma megszavazták a képviselők fizetéscsökkentését, a jövő héten az önkormányzati béreket fogják csökkenteni. De a pokolba is, mikor fogják a saját maguk fizetését csökkenteni?” - nyilatkozta a törvényjavaslatról Slawomir Nitras, a Civil Platform politikusa. „Mert maguk azok, akik zsebre teszik a jutalmakat, nem ők, nem mi, nem az önkormányzati képviselők. Ez szégyen! Szégyen!”

Lengyelországban idén tartanak regionális választásokat. (Financial Times)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.