A felnőtt gügyögésnél jobban érdekli a babákat a többi baba gügyögése

40%-kal több ideig figyeltek azok az öthónapos csecsemők a csecsemőgügyögésre, mint a felnőttek által utánzott gügyögésre, derült ki egy a Quebec-i egyetemen lezajlott kísérletből.

A kutatók öthónapos babáknak állítottak elő különféle hangokat egy beszédszintetizátorral, amivel mindenféle emberi hangokat tudtak előállítani különféle hangmagassággal, azaz a babák gügyögését is tudták vele szimulálni, ahogy az anyák tipikus, elváltoztatott hangú előadását is.

Mint kiderült, a felnőttek gügyögése is inkább felkeltette az érdeklődésüket, mint a sima felnőtt hang, de sokkal inkább figyeltek a kortársakéra hasonlító gügyögésre.

Ennek okát abban látják a kutatók, hogy a beszéd elsajátítása már az első hangképzési próbálkozásoknál elkezdődhet, és nagy szerepe van benne annak, hogy a babák saját és egymás gügyögésüket figyelik, ismétlik, gyakorolják. 

Nem véletlenül beszélnek hozzájuk a felnőttek is magas hangon: a "koktélparti-effektus" miatt sokkal jobban figyelnek az ő hangjukhoz hasonlító hangokra. (Egy zajos koktélpartin bizonyos szavakat mindenki kihall a zajból, általában a nevét, vagy olyan mondatokat, kifejezéseket, amik éppen foglalkoztatják: az agyunk könnyebben felismeri ezeket.) (Quartz)


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.