A hunok terjeszthették el minden idők leggyilkosabb pestisjárványát

A Nature közölte Eske Willerslev, Peter de Barros Damgaard és kutatótársaik tanulmányát, melyben arról írtak, hogy elképzelhető, a történelem leggyilkosabb pestisjárványának terjedése a hunok nyugati migrációjához köthető. 

Az 541-ben kitört pestisjárványban 25 millió ember veszíthette életét. A kutatók DNS-vizsgálatok alapján arra jutottak, hogy a járvány Ázsiából indulhatott el, nem pedig Egyiptomból, ahogy eddig a legtöbben feltételezték. 

A kutatás 137, az eurázsiai sztyeppén megtalált emberi csontváz DNS-mintáit elemezték. És a két emberi maradványban is megtalált bakteriális DNS azt jelezte, hogy a pestis kórokozóját valószínűleg az invázió hozta be Európába.  A kutatók hangsúlyozták azt is, hogy a komplikációk miatt évente egymillió halálos áldozatot követelő Hepatitis B-vírus 4500 évvel ezelőtt már szintén jelen volt Eurázsiában.

A legelterjedtebb feltételezés eddig az volt, hogy a Konstantinápolyban kitört fertőzést Egyiptomból érkező hajókon lévő patkányok hozták magukkal, de az új leletek valószínűbbé teszik, hogy Közép-, illetve Kelet-Ázsiából érkezhetett. A kutatók arra jutottak, hogy a pestis feltehetően a nyugatra migráló törzsekkel terjedhetett. 

A kutatás társszerzője, Peter de Barros Damgaard arról beszélt a BBC-nek, hogy az általuk feltárt baktériumtörzsek időszámításunk szerint 200-ig mennek vissza, évszázadokkal a járvány kitörése előtti időkre. Egy nyomot felfedeztek Egyiptomban is, ez a feltevésük szerint viszont a hunok és a kagánok révén juthatott el oda, kereskedelmi kapcsolatok révén. (BBC)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.