Szembeszállt az elnökkel, saját testülete rúgta ki a főbírót a Fülöp-szigeteken

külföld
2018 május 11., 06:44
comments 14

A Fülöp-szigeteki legfelsőbb bíróság pénteken eltávolította tisztségéből a testület elnökét, aki többször szembeszállt vitatott kormányjavaslatokkal, és akit Rodrigo Duterte államfő ellenségnek nevezett.

A testület arra hivatkozott, hogy Maria Lourdes Sereno kinevezése szabályellenes volt. A bírónő azonnali eltávolítását 8:6 arányban megszavazták a legfelsőbb bíróság tagjai.

photo_camera Fotó: NOEL CELIS/AFP

A testület döntését ismertetve Theodor Te szóvivő azt mondta, hogy Maria Lourdes Serenót bűnösnek találják a legfelsőbb bíróság elnöki tisztségének jogtalan betöltésében és gyakorlásában. A legfelsőbb bíróság egyúttal elrendelte, hogy az illetékes hatóság azonnal kezdje meg az új elnök kiválasztását.

A testület 10 napot adott Serenónak arra, hogy megindokolja, miért ne büntessék meg több állítólagos jogsértés - például rágalmazás - miatt. Sereno tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és szóvivője útján jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen.

Maria Lourdes Sereno volt az első nő, aki a legfelsőbb bíróság elnöki tisztségét betöltötte a Fülöp-szigeteken.

Az Akbayan ellenzéki párt úgy vélekedett, hogy Sereno kizárása utat nyitott a hatalommal való visszaélés előtt a kormányban, és Duterte bábjává változtatta a legfelsőbb bíróságot. Az Akbayan szerint a délkelet-ázsiai ország "egy szívdobbanásnyira van" a demokrácia halálától.

"A törvényhozásunk egy öleb szerepét játssza, a szenátus súlyos sebeket kapott, most pedig bábbá változtatták a legfelsőbb bíróságot" - hívta fel a figyelmet az ellenzék.

Duterte sohasem titkolta, hogy nem rokonszenvez Serenóval, aki például az ország lázongó, déli részén kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbítására, valamint Ferdinand Marcos diktátor újratemetésére vonatkozó javaslatát is leszavazta. Az elnök azzal vádolta a bírónőt, hogy korrupt, és politikai ellenfeleinek bábja. (MTI, FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.