Az egykori skinheadvezér Sneider Tamás a Jobbik új elnöke

politika
2018 május 12., 10:30
comments 527

"[a]z üldözés során Farkas Bélát a Sneider Tamás (I. rendű vádlott) vezette csoport utolérte, majd Farkas Bélát Sneider Tamás leütötte. Amikor a sértett földre került, az I. rendű vádlott és a társaságában levő személyek Farkas Bélát kézzel, botokkal és kábeldarabokkal ütlegelni kezdték, majd a földön fekvő sértettet összerugdosták"

Ez a részlet egy, korábban az ÉS-ben közölt 1992-es vádiratból való. A főszereplője az az akkoriban leginkább a becenevén, Roy-ként ismert skinheadvezér, Sneider Tamás, akit ma az elnökévé választott a korábban szélsőjobboldali, az utóbbi hónapokban viszont középre húzódással próbálkozó Jobbik. A vádirat az egri skinhead-cigány-háborúskodás egyik epizódja miatt született, Sneider ekkoriban a Nemzeti Ifjak Egyesülete nevű skinheadcsoport vezetője volt. Az ügyben végül felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A mai elnökválasztás után mégis azt kommunikálta a Jobbik, hogy Sneider győzelme a néppárti vonal megmaradását jelenti, és nem várható visszatolódás a szélsőjobbra. Ezt arra alapozzák, hogy az elnökségért az ellenfele a ma is nyíltan radikális Toroczkai László volt, akit sajtójelentések szerint igen szoros küzdelemben, 298-256-ra, 42 szavazatos különbséggel vert meg.

Az csak a következő hónapokban fog kiderülni, hogy jobbikos fogalmak szerint mit jelent az, ha valaki kevésbé radikális.

link Forrás

Az utcai harcos időszaka után Sneider 2000 és 2007 között a MIÉP politikusa volt, egri önkormányzati képviselőként és a pár Heves megyei alelnökeként. 2006-ban, még miépesként az országgyűlési választáson is elindult a MIÉP-Jobbik közös lista jelöltjeként, de csak harmadiknak futott be. Ugyanebben az évben felfrissítette az utcaiharcos-képességeit, ugyanis részt vettt a tévészékház ostromában.

link Forrás

A rákövetkező évben váltott és átlépett az akkor még fiatal Jobbikba, hogy két év múlva már a párt országos alelnöke legyen. 2010 óta minden választáson bejutott a parlamentbe, listáról. 1018-ban ismét megválasztották a Ház alelnökének. 

link Forrás

Három gyermeke van, a magánéletéből ezen kívül az a bizarr epizód ismert, hogy egy családon belüli elszámolási vita miatt gondokság alá akarta helyeztetni a saját szüleit, de a bíróság ezt végül elutasította.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.