Berlusconi újra betölthet bármilyen politikai tisztséget

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A korábban négyszeres miniszterelnököt 2011-ben jogerősen elítélték adócsalás miatt, aminek következtében 2013-ban a bíróság hat évre eltiltotta bármilyen politikai tisztség betöltésétől.

Éppen ezért nem tudott rendesen  részt venni a legutóbbi választásákon, amiket az ő pártját, a Forza Italiát is magába foglaló jobbos pártszövetség nyert meg. 

Az olasz törvények szerint az elítéltek legkorábban három évvel a büntetésük letöltése után folyamodhatnak a jogkövetkezmények eltörléséért. Berlusconi annak idején jogerősen egy évet kapott adócsalásért, amit végül egy Milánó közeli öregek otthonában elvégzett tízhónapos közmunkával tudott le. Ennek 2015. márciusában lett vége. Berlusconi így 2018. márciusában kérvényezhette a hatéves politizálási tilalom egy évvel korábbi feloldását, az olasz bíróságok pedig olyan gyorsan dolgoznak, hogy mostanra meg is kapta a felmentést.

Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságán is kérvényezte a politikai hivatal betöltése tilalmának feloldását, de azt nem lehet tudni, hogy a strasbourgi törvényszék mikor hoz ítéletet ügyében. 

Jelenleg végső stádiumban vannak a választási szövetséghez tartozó Liga és a pártként a választásokon az első helyen végzett populista Öt Csillag Mozgalom közötti koalíciós tárgyalások, amelyek kudarca esetén új választásokat tarthatnak. Ezeken már Berlusconi is indulhatna. 

(via MTI)


Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.