Rohamrendőrök lepték el az egyik leghíresebb technoklubot, most már a parlament előtt tolják a bulit

külföld
2018 május 12., 19:57
comments 95

Péntek este váratlanul rohamrendőrök jelentek meg a Bassiani nevű diszkóban, Tbiliszi amúgy is igen mozgalmas éjszakai életének egyik központjában, amelyre nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy 

a leghíresebb technoklub Berlintől keletre.

Bassiani
photo_camera Bassiani

Egy belügyminisztériumi tisztviselő utóbb azt nyilatkozta, hogy három hónapja nyomoznak a Bassiani és egy másik diszkó, a Gallery ügyében, drogkereskedelem jeleit kutatva. Aznap este le is tartóztattak 8 embert, állítólag ezen a két helyen. 

Csakhogy a bulizó fiatalok és a jogvédők szerint ez csak fedősztori, ilyen rendőri erőszakra akkor se lenne szükség, ha valóban nagy tételben adnák-vennék a kábítószert ezeken a helyeken. Ráadásul az ombudsman beszélt a 8 gyanúsítottal, akik elmondták neki, hogy már a razziák előtt őrizetbe vették őket. Így még értelmetlenebbnek látszik megszállni két óriási diszkót, és ideiglenesen lefogni többtucat szórakozó embert.

Fegyver a buli
photo_camera Fegyver a buli

A meglepő fordulat azután következett, hogy a többszáz fiatalt hajnalban kiterelték a klubokból:

sokan azonnal, közvetlenül a buliból átmentek a parlament elé, ahol a belügyminiszter lemondását követelték.

Szombaton egész nap folytak a tiltakozások, estére pedig már többszáz - más források szerint többezer - fiatal táncolt és skandált, egy idő után már a miniszterelnök bukását követelve - és nem mellesleg emlékezetes képeket és videókat produkálva.

link Forrás

Az, hogy rögtön tömegek mozdultak meg, jól jelzi, hogy itt nem egyszeri rendőri túlkapásról és nem is csak két darab szórakozóhelyről van szó. A Bassiani közleménye szerint hetek óta folyik ellenük egy jobboldali lejáratókampány, mert odaállnak olyan politikai és szociális törekvések mellé, amely a kormánynak nem tetszik - és amelyek közül csak az egyik az emberségesebb drogpolitika. 

A most megtámadott és sokak szerint bezárásra ítélt klubok közönségét alkotó, nyugatos gondolkodású fiatalok közül pedig sokan úgy érzik, hogy a kormány nem képviseli őket, 

a razzia pedig erődemonstráció volt, hogy tudják, hol a helyük.

Tüntetés a parlament előtt
photo_camera Tüntetés a parlament előtt Fotó: Twitter

Tbiliszi polgármestere a tiltakozók mellé állt, amikor azt mondta, hogy a főváros klubéletét meg kell őrizni ilyen nagyszerűnek, és biztos benne, hogy a tüntető fiatalokkal együtt tud majd küzdeni a drogkereskedelem ellen.

Szombat este úgy áll a helyzet, hogy mivel a miniszterelnök nem reagált a követeléseikre, ezért a tiltakozók lesátoroztak a parlament előtt. Megfigyelők szerint az erőszakos rendőri fellépés csak növelni fogja a tömeget.

Ez egyelőre még nagyon messze van egy jól kifejlett technoforradalomtól, de azért már olyan szlogenek repkednek, mint RAVEolution meg Rave against the machine. (Reuters, RFERL, Mixmag, Bradley Jardine)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.