Rohamrendőrök lepték el az egyik leghíresebb technoklubot, most már a parlament előtt tolják a bulit

Péntek este váratlanul rohamrendőrök jelentek meg a Bassiani nevű diszkóban, Tbiliszi amúgy is igen mozgalmas éjszakai életének egyik központjában, amelyre nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy 

a leghíresebb technoklub Berlintől keletre.

Bassiani

Egy belügyminisztériumi tisztviselő utóbb azt nyilatkozta, hogy három hónapja nyomoznak a Bassiani és egy másik diszkó, a Gallery ügyében, drogkereskedelem jeleit kutatva. Aznap este le is tartóztattak 8 embert, állítólag ezen a két helyen. 

Csakhogy a bulizó fiatalok és a jogvédők szerint ez csak fedősztori, ilyen rendőri erőszakra akkor se lenne szükség, ha valóban nagy tételben adnák-vennék a kábítószert ezeken a helyeken. Ráadásul az ombudsman beszélt a 8 gyanúsítottal, akik elmondták neki, hogy már a razziák előtt őrizetbe vették őket. Így még értelmetlenebbnek látszik megszállni két óriási diszkót, és ideiglenesen lefogni többtucat szórakozó embert.

Fegyver a buli

A meglepő fordulat azután következett, hogy a többszáz fiatalt hajnalban kiterelték a klubokból:

sokan azonnal, közvetlenül a buliból átmentek a parlament elé, ahol a belügyminiszter lemondását követelték.

Szombaton egész nap folytak a tiltakozások, estére pedig már többszáz - más források szerint többezer - fiatal táncolt és skandált, egy idő után már a miniszterelnök bukását követelve - és nem mellesleg emlékezetes képeket és videókat produkálva.

Az, hogy rögtön tömegek mozdultak meg, jól jelzi, hogy itt nem egyszeri rendőri túlkapásról és nem is csak két darab szórakozóhelyről van szó. A Bassiani közleménye szerint hetek óta folyik ellenük egy jobboldali lejáratókampány, mert odaállnak olyan politikai és szociális törekvések mellé, amely a kormánynak nem tetszik - és amelyek közül csak az egyik az emberségesebb drogpolitika. 

A most megtámadott és sokak szerint bezárásra ítélt klubok közönségét alkotó, nyugatos gondolkodású fiatalok közül pedig sokan úgy érzik, hogy a kormány nem képviseli őket, 

a razzia pedig erődemonstráció volt, hogy tudják, hol a helyük.

Tüntetés a parlament előttFotó: Twitter

Tbiliszi polgármestere a tiltakozók mellé állt, amikor azt mondta, hogy a főváros klubéletét meg kell őrizni ilyen nagyszerűnek, és biztos benne, hogy a tüntető fiatalokkal együtt tud majd küzdeni a drogkereskedelem ellen.

Szombat este úgy áll a helyzet, hogy mivel a miniszterelnök nem reagált a követeléseikre, ezért a tiltakozók lesátoroztak a parlament előtt. Megfigyelők szerint az erőszakos rendőri fellépés csak növelni fogja a tömeget.

Ez egyelőre még nagyon messze van egy jól kifejlett technoforradalomtól, de azért már olyan szlogenek repkednek, mint RAVEolution meg Rave against the machine. (Reuters, RFERL, Mixmag, Bradley Jardine)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.