A palesztin külügy beszólt Magyarországnak, amiért az Izrael oldalára állva szívatta meg őket, meg az EU-t

Az Egyesült Államok hétfőn fogja felavatni az új, Jeruzsálembe költöztetett nagykövetségét. Donald Trump amerikai elnök decemberben döntött a nagykövetség átköltöztetéséről Tel-Avivból Jeruzsálembe, ezzel pedig kiverte a biztosítékot több országnál is. Jeruzsálem helyzete ugyanis még vitatott az izraeli-palesztin konfliktusban.

Az Európai Unió francia kezdeményezésre el akart fogadni egy közös nyilatkozatot, amelyben mind a 28 tagállam kijelenti például azt, hogy Jeruzsálemnek mindkét ország fővárosának kell lennie.

Ezt azonban Magyarország, Csehország és Románia ellenkezése miatt nem sikerült elfogadni.

A magyarok állítólag az amerikaiakkal nem akartak kitolni, a csehek és a románok pedig azon gondolkoznak, hogy az EU véleménye ellenére szintén Jeruzsálembe költöztessék a nagykövetségüket.

Szombat délután megszólalt az ügyben a Palesztin Hatóság külügyminisztériuma is. Azt írták a közleményükben, hogy Magyarország, Csehország és Románia megsértette a nemzetközi jogot a közös nyilatkozat blokkolásával, szembemenve az EU-val és a vonatkozó ENSZ-határozatokkal.

Azt is megemlítették, hogy a három országnak következményekkel is szembe kell néznie, elsősorban az arab országokkal való kapcsolatuk fogja ezt a lépést megérezni.

Egyben figyelmeztettek rá, hogy ha más országok és követni fogják az Egyesült Államok példáját, akkor jogi lépeseket fognak tenni ellenük. (Times of Israel)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.