A palesztin külügy beszólt Magyarországnak, amiért az Izrael oldalára állva szívatta meg őket, meg az EU-t

külföld
2018 május 13., 14:25
comments 385

Az Egyesült Államok hétfőn fogja felavatni az új, Jeruzsálembe költöztetett nagykövetségét. Donald Trump amerikai elnök decemberben döntött a nagykövetség átköltöztetéséről Tel-Avivból Jeruzsálembe, ezzel pedig kiverte a biztosítékot több országnál is. Jeruzsálem helyzete ugyanis még vitatott az izraeli-palesztin konfliktusban.

Az Európai Unió francia kezdeményezésre el akart fogadni egy közös nyilatkozatot, amelyben mind a 28 tagállam kijelenti például azt, hogy Jeruzsálemnek mindkét ország fővárosának kell lennie.

Ezt azonban Magyarország, Csehország és Románia ellenkezése miatt nem sikerült elfogadni.

A magyarok állítólag az amerikaiakkal nem akartak kitolni, a csehek és a románok pedig azon gondolkoznak, hogy az EU véleménye ellenére szintén Jeruzsálembe költöztessék a nagykövetségüket.

Szombat délután megszólalt az ügyben a Palesztin Hatóság külügyminisztériuma is. Azt írták a közleményükben, hogy Magyarország, Csehország és Románia megsértette a nemzetközi jogot a közös nyilatkozat blokkolásával, szembemenve az EU-val és a vonatkozó ENSZ-határozatokkal.

Azt is megemlítették, hogy a három országnak következményekkel is szembe kell néznie, elsősorban az arab országokkal való kapcsolatuk fogja ezt a lépést megérezni.

Egyben figyelmeztettek rá, hogy ha más országok és követni fogják az Egyesült Államok példáját, akkor jogi lépeseket fognak tenni ellenük. (Times of Israel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.