Magyarország pénteken Izrael oldalára állva szívatta meg az EU-t

“A magyarok nem akartak kicseszni Trumppal, a csehek és a románok pedig épp azon gondolkoznak, hogy az EU véleménye ellenére Jeruzsálembe költöztessék a nagykövetségüket. Ez ma az EU”

- panaszkodott egy neve elhallgatását kérő, magas beosztású európai diplomata az Axiosnak a pénteki hidegzuhany után.

Az történt, hogy az EU, francia kezdeményezésre, a 28 tagállam közös nyilatkozatával szerette volna elszigetelni Trump amerikai elnököt, az USA ugyanis hétfőn fogja felavatni az új, Jeruzsálembe költöztetett izraeli nagykövetségét. 

Diplomáciai források szerint a tagállamok között köröztetett szövegvázlatnak 3 kiemelt pontja volt:

  1. Jeruzsálemnek mindkét ország fővárosának kell lennie, mármint Izraelének és a leendő Palesztináénak.
  2. Jeruzsálem végleges státuszáról az érintettek tárgyalásai útján kell megállapodni.
  3. Az EU tagállamai nem követik az amerikai példát és nem költöztetik Jerzsálembe a nagykövetségeiket.

A közös közleményt Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője olvasta volna fel, ha pénteken ki nem derül, hogy Magyarország, Csehország és Románia nem hajlandók támogatni azt.

(via Axios)


Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.