Magyarország pénteken Izrael oldalára állva szívatta meg az EU-t

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

“A magyarok nem akartak kicseszni Trumppal, a csehek és a románok pedig épp azon gondolkoznak, hogy az EU véleménye ellenére Jeruzsálembe költöztessék a nagykövetségüket. Ez ma az EU”

- panaszkodott egy neve elhallgatását kérő, magas beosztású európai diplomata az Axiosnak a pénteki hidegzuhany után.

Az történt, hogy az EU, francia kezdeményezésre, a 28 tagállam közös nyilatkozatával szerette volna elszigetelni Trump amerikai elnököt, az USA ugyanis hétfőn fogja felavatni az új, Jeruzsálembe költöztetett izraeli nagykövetségét. 

Diplomáciai források szerint a tagállamok között köröztetett szövegvázlatnak 3 kiemelt pontja volt:

  1. Jeruzsálemnek mindkét ország fővárosának kell lennie, mármint Izraelének és a leendő Palesztináénak.
  2. Jeruzsálem végleges státuszáról az érintettek tárgyalásai útján kell megállapodni.
  3. Az EU tagállamai nem követik az amerikai példát és nem költöztetik Jerzsálembe a nagykövetségeiket.

A közös közleményt Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője olvasta volna fel, ha pénteken ki nem derül, hogy Magyarország, Csehország és Románia nem hajlandók támogatni azt.

(via Axios)


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.