Magyarország pénteken Izrael oldalára állva szívatta meg az EU-t

külföld
2018 május 12., 05:10
comments 238

“A magyarok nem akartak kicseszni Trumppal, a csehek és a románok pedig épp azon gondolkoznak, hogy az EU véleménye ellenére Jeruzsálembe költöztessék a nagykövetségüket. Ez ma az EU”

- panaszkodott egy neve elhallgatását kérő, magas beosztású európai diplomata az Axiosnak a pénteki hidegzuhany után.

Az történt, hogy az EU, francia kezdeményezésre, a 28 tagállam közös nyilatkozatával szerette volna elszigetelni Trump amerikai elnököt, az USA ugyanis hétfőn fogja felavatni az új, Jeruzsálembe költöztetett izraeli nagykövetségét. 

Diplomáciai források szerint a tagállamok között köröztetett szövegvázlatnak 3 kiemelt pontja volt:

  1. Jeruzsálemnek mindkét ország fővárosának kell lennie, mármint Izraelének és a leendő Palesztináénak.
  2. Jeruzsálem végleges státuszáról az érintettek tárgyalásai útján kell megállapodni.
  3. Az EU tagállamai nem követik az amerikai példát és nem költöztetik Jerzsálembe a nagykövetségeiket.

A közös közleményt Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője olvasta volna fel, ha pénteken ki nem derül, hogy Magyarország, Csehország és Románia nem hajlandók támogatni azt.

(via Axios)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.