Egy tatai nő leitatta a könnyen befolyásolható apját, hogy ölje meg a 3 éves lányát

  • A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség felbujtóként, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt emelt vádat az ellen a nő ellen, aki arra akarta rávenni az apját, hogy ölje meg a kislányát.
  • A főügyészség a férfit védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntettével vádolja.

A vád szerint a nőnek két kislánya van, a nagyobbik 5, a kisebbik 3 éves. Az asszony édesapja az egyik rehabilitációs intézetben lakik, könnyen befolyásolható, de a beszámítási képessége nem kizárt. Az édesanya elhatározta, hogy ráveszi az apját a kisebbik lányának megölésére, ezért a férfit telefonon egy kitalált ürüggyel találkozóra hívta.

A vád szerint a vádlottak 2017. augusztus 13-án, Tatán találkoztak, ahová az anya babakocsival magával vitte a kisebbik gyerekét, majd sétálni indultak. Útközben egy boltnál az asszony sört, konyakot és bort vásárolt, hogy az apját leitassa. A férfi egy óra alatt megitta az összes italt, amitől berúgott, és a nő ezt kihasználva felszólította, hogy a kislányt fojtsa meg, azt állítva, hogy a gyerek nem az ő lánya.

Ekkor mindketten egy fás-bokros részhez tolták a babakocsit, az asszony figyelte, jön-e valaki, közben a férfi a kislány nyakát kis erővel rövid ideig szorította, de amikor látta, hogy a gyerek arca kékülni kezd, a bűncselekményt önként abbahagyta. Amikor az asszony látta, hogy az apja nem tett eleget a kérésének, a férfit hazaküldte, majd hívta a mentőket.

A kislány 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de ha a nyak tovább szorították volna, az agy vérellátási zavara miatt meg is halhatott volna.

Az anya cselekménye 10-től 20 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtható, míg a férfi 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az elkövetők büntetőjogi felelősségéről a Tatabányai Törvényszék fog dönteni. (Ügyészség)