Macedónia műanyagra váltja a papírpénzt

gazdaság
2018 május 14., 06:29
comments 64

Műanyag bankjegyeket vezet be a papírpénz helyett Macedónia, keddtől kezdik használni a 10 és 50 dénáros polimer bankjegyeket.

A bankjegyeket folyamatosan cserélik le, a következő egy évben a kisebb címletűeket, és a nyugat-balkáni ország a tervek szerint néhány éven belül teljesen áttér a műanyag fizetőeszközre.

A macedón dénárt 1992. április 26-án kezdték el használni, a címletek 10-től 2000 dénárig terjednek, egy macedón dénár kb. 5 forintot ér.

A polimer bankjegyeket először Ausztrália vezette be 1988-ban, később Kanada, Új-Zéland, Románia, Nagy-Britannia és további több mint 15 ország is áttért a polimer bankjegyekre.

A polimer egyfajta műanyag, ami sokkal tartósabbá teszi a bankjegyeket, így kevésbé piszkolódnak, és strapabíróbbak is a papírpénzeknél, például nem esik bajuk akkor sem, ha mosógépbe kerülnek, plusz nehezebb őket hamisítani is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.