A Facebook először árulta el, hány posztot töröltek meztelenség vagy gyűlölködés miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nem függetlenül a közelmúlt botrányaitól és a vállalat körül kialakult bizalmi válságtól, a Facebook először árulta el, hogy milyen mennyiségben akadtak gyűlölködő, félelemkeltő tartalmakra a közösségi oldalon, illetve milyen mennyiségben távolítottak el nem megfelelőnek ítélt tartalmakat. 

Azt viszont, hogy pontosan mennyi zaklató poszt került fel az oldalra, a Facebook nem tudja pontosan, helyette belső becslésekkel dolgoznak. Azt sem árulta el a vállalat, hogy hányszor távolítottak el tartalmat tévedésből. 

A közzétett adatok két, három hónapos időszakot fednek le: 2017 utolsó és 2018 első negyedévét. A Facebook kategóriák szerint osztotta fel a nem megfelelő tartalmakat: erőszakot, szexualitást, a kéretlen tartalmakat, a gyűlöletbeszédet és a hamis fiókokat vették külön. 

A hamis fiókokkal kapcsolatban a Facebook becslése szerint az összes felhasználói fiók 3-4 százaléka lehet kamu, és idén január és március között jelentős tisztítást hajtottak végre, 583 millió fiókot töröltek. 

A két időszak között jelentősen megugrott az erőszakos tartalmak száma, 183 százalékkal, a Facebook szerint a szíriai konfliktus kiéleződése mellett az is számíthatott, hogy finomodott az ellenőrző rendszerük, és több mindent ki tudtak szúrni: idén január és március között 3,4 millió posztot töröltek erőszakos tartalma miatt, és ennek 86 százalékát a Facebook automatikus rendszere detektálta. 

Az automatikus rendszer különösen sokat finomodott a terrorista tartalmak kiszűrése terén a vállalat szerint: 1,9 millió ilyen tartalmú posztot töröltek a három hónap során, és ennek 99,5 százalékát azelőtt kiszúrta a rendszer, hogy terjedni kezdeni tudtak volna. A nyugati kormányoknak épp ez volt az egyik első számú elvárása a vállalat felé. 

A terrorista tartalmakhoz képest viszont jóval nehezebb megállapítani, hogy egy tartalom a gyűlöletbeszéd kategóriájába esik-e: jól jelzi ezt, hogy a 2,5 millió ilyen címen leszedett tartalomnak csupán 38 százalékát szúrta ki a rendszer, a többit a felhasználók jelentették és embermoderátorok döntöttek a sorsukról. 

A Facebook is elismeri, hogy ez meglehetősen ingoványos terület, és nem is mindig hoznak jó döntést, ugyanakkor folyamatosan próbálnak tanulni ezen a téren. 

Mivel a Facebook pontosan nem tudja, mennyire sok a zaklató-sértő poszt az oldalon, nagymintás kísérletekből próbálnak meg következtetni: tízezer profilos mintákon nézték meg, hány alkalommal jön szembe olyan tartalom, ami nem fér már bele az oldal szabályzatába. 

Az eredmények nem voltak megnyugtatóak: tízezerből 27 poszt tartalmazott vizuális erőszakot, kilenc pedig szexuális tartalmat vagy meztelenséget. 

A Facebook jelenleg amúgy 17 ezer moderátort alkalmaz, de a vállalat nagyon keveset árul el arról, hogy kik ezek az emberek. A Facebook annyit állít csak, hogy igyekeznek törekedni arra, hogy a feljelentett amerikai posztokat olyan emberek bírálják el, akik ismerik az amerikai kultúrát, ahogy ez más országok esetében is cél. Hogy ez aztán milyen mértékben valósul meg, azt nem tudni. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.