Tenni kell a kórházi fertőzések ellen, a TASZ-nak adott igazat az alapjogi ombudsman

Székely László alapjogi biztos arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy

"fordítson kiemelt figyelmet arra a gyakorlatra, ahogyan a minisztérium szervei kezelik a panasz- és közérdekű bejelentéseket."

Emellett arra kérte az ombudsman a minisztert, hogy "tekintse át a közegészségügyi, a népegészségügyi feladatok végrehajtását rendező jogszabályokat és  az országos tisztifőorvosi feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár irányításával működő országos intézetek szakmai feladatainak végrehajtásához szükséges pénzügyi feltételeket." Székely László biztos MTI-hez eljuttatott közleménye szerint azután kezdett vizsgálódni, hogy a TASZ a Magyarországon előforduló kórházi fertőzések magas száma miatt benyújtott közérdekű bejelentéseit visszadobta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal vezetője. Az országos tisztifőorvos arra hivatkozva utasította el a vizsgálatot, hogy a bejelentésekben foglaltak egyéni jog- vagy érdeksérelmet feltételeznek.

Székely László ombudsman a vizsgálat során megállapította, hogy "a közérdekű bejelentések kezelésének gyakorlatával az országos tisztifőorvos sértette a jogbiztonsághoz, a tisztességes hatósági eljáráshoz fűződő alapvető jogokat, közvetetten pedig természetes személyek pontosan meg nem határozható, nagyobb csoportjának a mindenkit megillető egyenlő emberi méltósággal, az ebből levezethető önrendelkezéshez való joggal és testi és lelki egészséghez való joggal összefüggésben visszásságot okozott." A biztos hozzátette:  

"az emberi méltósághoz való joggal, az egészségügyi önrendelkezési joggal és a testi és lelki egészséghez való alapjogokkal összefüggésben fennáll az állam objektív  intézményvédelmi kötelezettsége, azaz az emberi élet védelme: nemcsak egyedi szinten, hanem általában az emberi életet és létfeltételeket kell védenie. Ebbe beletartozik az is, hogy biztosítania kell a kórházi fertőzések megelőzéséhez szükséges anyagi, pénzügyi feltételeket és meg kell tennie az ehhez szükséges intézkedéseket."

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.