A kihalás szélére sodortak két erszényes fajt a 14 órás szexmaratonok

ÁLLAT
2018 május 16., 11:07
comments 98

Veszélyeztetett fajjá nyilvánítottak Ausztráliában két erszényes fajt, amiknek a hímjeit annyira kifullasztja a háromhetes párzási időszak, hogy általában belehalnak. Pedig a létezésükről is csak pár éve tud a világ. Az  ezüstfejű antechinusokat 2013-ben fedezték fel Queensland állam magasabban fekvő, csapadékosabb térségeiben, a  feketefarkú antechinusokra pedig 2014-ben bukkantak rá. 

Az antechinusoknál a szex akár 14 óráig is tarthat, és mire a kicsik megszületnek, alig maradnak életben a hímek közül.  A maratoni szexen kívül  persze a klímaváltozás, élőhelyeik elvesztése, a betegségek szintén veszélyeztetik a kistestű ragadozófajt, és tudósok attól tartanak, hogy hamarosan kihalhat.

Az ezüstfejű antechinus
photo_camera Az ezüstfejű antechinus Fotó: GARY CRANITCH/AFP

Eszeveszettek, egyik párzásból a másikba esnek, és az aktus maga órákig eltarthat, ami nagyon fárasztó. A teljesen egészséges hímek a szemünk láttára elhullanak az évente háromhetes párzási időszakban a dél félteke egy kietlen térségében” - panaszkodott Andrew Baker, a Queenslandi Műszaki Egyetem emlőskutatója.

A túl sok szex miatt és a riválisokkal vívott harcban az állatok szervezetében túl sok tesztoszteron hormon termelődik, ami megakadályozza, hogy egy stresszhormon kikapcsolódjon, így  megsemmisülnek szerveik, és elpusztulnak.

A végén már olyanok, mint a sétáló halottak” - állapította meg Baker. Hozzátette, hogy már napközben is látta már őket botorkálni, pedig éjszakai állatokról van szól. A nőstényeket keresték, de testük több helyen vérzett, szőrük kihullott. 

link Forrás

Míg a nőstények életkora általában két év, a hímek elpusztulnak még az első születésnapjuk előtt. A nőstények több mint fele egyszer fial, 6-14 kicsinyet hozva világra.

 Queensland három térségében élnek ezek a fajok, a becslések szerint populációjuk kevesebb mint 250 hím és nőstény. Baker, aki részt vett mindkét faj felfedezésében, úgy véli, hogy a populáció tízszer nagyobb lehetett egy évtizede.

Baker és kutatócsoportja verseny fut az idővel újabb populáció felkutatására, hogy tanulmányozhassák, miként lehetne megvédeni az antechinusok élőhelyeit és megmenteni a fajokat. „Kettős tragédia, hogy miközben csak a közelmúltban fedeztük fel őket, elveszíthetjük ezeket az erszényeseket Ausztráliában, ahol a legmagasabb az emlősök kihalásának az aránya a Földön” - tette hozzá a tudós. (ABC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.