A CÖF a közgondolkodás javítására kapott 508 milliót az MVM-től

érdekes adat
2018 május 17., 08:54
comments 165

Az Átlátszó kiperelte a Magyar Villamos Művektől, hogy pontosan miért adott az állami cég 2016-ban 508 millió forintot a Fidesz minden körülmények között támogató CÖF-nek. A megkapott dokumentumokból kiderült, hogy 

a legfőbb cél a közgondolkodás javítása volt. 

Miután a bíróság áprilisban másodfokon is kimondta, hogy az MVM-nek ki kell adnia az általuk kért dokumentumokat, a portál megkapta a CÖF támogatási kérelmét, az MVM Társadalmi Felelősségvállalási Bizottság ülésének jegyzőkönyvét és az MVM és CÖF által kötött adományozási megállapodást. De egyik dokumentumból sem derül ki egyértelműen, miért érezte fontosnak egy állami vállalat a kormányközeli szervezet félmilliárdos támogatását.

A CÖF leveléből viszont látszik, hogy Csizmadia László pont 508 millió forintot kért, mert 

„az összeg lehetőséget adna arra, hogy javítsuk a közgondolkodást, kidolgozzuk a civilitika alapjait, segítsük a lakossági üzenetek széles körű terjesztését, amelynek fontos része a természet megóvása, az emberi élet fenntarthatósága, az energiatudatosság és az energiabiztonság témaköre is”.

A levél határára az MVM támogatásokról döntő bizottsága szó nélkül megadta az összeget a CÖF-nek. A 508 millió forint átadásáról szóló szerződésben nyoma sem volt a „táplálkozásbiológiailag korszerű komplettált ételeknek”, pedig a botrány kirobbanása után a Békemenetet megálmodó szervezet ezzel védekezett. 

A támogatás felhasználásáról CÖF-nek elvileg beszámolót is kellett készítenie, így abból még kiderülhet, mit hoztak össze tettek a kormánypárti civilek az energiatudatosság és az energiabiztonság témakörében. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.