Egy csimpánzfészekhez képest a saját ágyunk baktériumtenyészetnek számít

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatóit nem hagyta nyugodni a kérdés, hogy vajon az emberek vagy a csimpánzok alszanak-e tisztább helyen. Arra jutottak, hogy a csimpánzok ágakból és levelekből összerántott fekvőhelyeiben sokkal kevesebb baktérium tenyészik, mint az emberi ágyneműkben, mivel azokat egymás után többször is használjuk.

Fotó: Patrick Kientz/Biosphoto

Az emberi ágyakban talált baktériumok harmada a testünkről kerül oda, ezek származhatnak a bőrünkről, a szánkból vagy akár a székletünkből is. Az összehasonlítás kedvéért megvizsgáltak 41 tanzániai csimpánzfészket, és arra jutottak, hogy azokban jóval kevesebb baktérium élt, mint egy átlagos ágyban. A csimpánzok egyébként azért vannak jelentős előnyben mert minden este új fészket építenek maguknak.

Ezek közül 15 fészekben bolhákat, tetveket vagy kullancsokat sem találtak. Közben az emberek ágyneműi tele vannak elhalt bőrdarabokkal, atkákkal vagy székletfoszlányokkal. A tanulmány szerin egy átlagos paplanban akár 20 ezer atka is élhet, egy matracban pedig akár 10 millió is lehet belőlük. Közben a csimpánzok fészkeinek élővilága nem ennyire sokszínű. Az azokban talált mikrobák inkább a környékről másztak oda.

Megállapították, hogy az emberek olyan alvóhelyeket alakítottak ki maguknak, ami kevésbé tesz ki bennünket a földön és a környezetünkben élő baktériumoknak, de helyette sokkal több kerül oda a saját testünkről. Ez pedig sokkal jobban kitesz bennünket az allergiának és más egészségügyi kockázatoknak. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.