Egy csimpánzfészekhez képest a saját ágyunk baktériumtenyészetnek számít

2018 május 17., csütörtök 2:48

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatóit nem hagyta nyugodni a kérdés, hogy vajon az emberek vagy a csimpánzok alszanak-e tisztább helyen. Arra jutottak, hogy a csimpánzok ágakból és levelekből összerántott fekvőhelyeiben sokkal kevesebb baktérium tenyészik, mint az emberi ágyneműkben, mivel azokat egymás után többször is használjuk.

Fotó: Patrick Kientz/Biosphoto

Az emberi ágyakban talált baktériumok harmada a testünkről kerül oda, ezek származhatnak a bőrünkről, a szánkból vagy akár a székletünkből is. Az összehasonlítás kedvéért megvizsgáltak 41 tanzániai csimpánzfészket, és arra jutottak, hogy azokban jóval kevesebb baktérium élt, mint egy átlagos ágyban. A csimpánzok egyébként azért vannak jelentős előnyben mert minden este új fészket építenek maguknak.

Ezek közül 15 fészekben bolhákat, tetveket vagy kullancsokat sem találtak. Közben az emberek ágyneműi tele vannak elhalt bőrdarabokkal, atkákkal vagy székletfoszlányokkal. A tanulmány szerin egy átlagos paplanban akár 20 ezer atka is élhet, egy matracban pedig akár 10 millió is lehet belőlük. Közben a csimpánzok fészkeinek élővilága nem ennyire sokszínű. Az azokban talált mikrobák inkább a környékről másztak oda.

Megállapították, hogy az emberek olyan alvóhelyeket alakítottak ki maguknak, ami kevésbé tesz ki bennünket a földön és a környezetünkben élő baktériumoknak, de helyette sokkal több kerül oda a saját testünkről. Ez pedig sokkal jobban kitesz bennünket az allergiának és más egészségügyi kockázatoknak. (Guardian)