Megszűnik a frissen alakult Párbeszéd-frakció

Több 444 videó?
Szeretném

A Liberálisok képviseletében parlamentbe jutott Bősz Anett kilép a Párbeszéd országgyűlési frakciójából, értesült az Index. Bősz Anett megerősítette az Index információit. A képviselő telefonon azt mondta: a Liberálisok már a választási együttműködésbe is úgy mentek bele az MSZP-Párbeszéddel, hogy a liberális értékeket megjeleníthessék a Parlamentben. Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség együttműködéséről szóló tárgyalásokon azonban nem látták ennek garanciáit: „sem a politikai szándék, sem a technikai erőforrások nincsenek meg a liberális értékek képviseletére” - mondta.

Ez azt jelenti, hogy független képviselővé válik Szabó Tímea, Burány Sándor, Tordai Bence és Karácsony Gergely, pontosabban az, akinek átadja mandátumát. Következmény az is, hogy így kevesebb interpellálási lehetőséget kapnak és nem szólalhatnak fel napirend előtt.  Az öt képviselő illetményét is újra meg kell állapítani, és újra kell osztani az összes bizottsági helyet.

Nem mellesleg a Párbeszéd ezzel elesik az évi 135 millió forintos támogatástól, amit az önálló frakcióalakításnak köszönhettek.

Értesüléseink szerint az ügy hátterében anyagi vita áll, a Zoom pedig azt írja, Molnár Gyula saját hatáskörben, az MSZP elnökségének a megkerülésével állapodott meg Fodor Gáborral a választás előtt arról, hogy a szocialisták évente 60 millió forinttal támogatják „nem hivatalos” szövetségesüket.

Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA