Nem hozott létre bűnszervezetet és nem osztogatott utasításokat – állítja a parndorfi embercsempészési ügy elsőrendű vádlottja

Tagadta, hogy vezető szerepet töltött be a 71 migráns halálát okozó embercsempészbandában az elsőrendű vádlott a pandorfi ügy pénteki tárgyalásán, a Kecskeméti Törvényszéken.

„Nem én hoztam létre a bűnszervezetet, és nem is én vezettem. (...) Az embercsempészet során én nem szerveztem be senkit” – állította a férfi. Csak információkat, üzeneteket közvetített az embercsempészettel foglalkozó szervezet valódi vezetői és tagjai, a többi vádlott között. Hozzátette, hogy ezért nagyon súlyosnak érzi a vádakat, amely szerint utasításokat osztogatott vádlottársainak.

„Az ügyészség az én tanácsaimat parancsnak és utasításnak tekinti” – mondta a vádlott.

A férfi túlzónak nevezte azt a megállapítást is, hogy az embercsempészetet kegyetlenül végezték, és a migránsokat sanyargatták. Elmondása szerint az illegális utazás körülményeivel mindenki tisztában volt, és azokat a kockázatokkal együtt, a pénz kifizetésével valamennyien vállalták. A bűnszervezet vezetőinek is az volt az érdeke, hogy az embercsempészet gyorsan és hatékonyon működjön – tette hozzá.

A járműválasztásról azt mondta: a migránsok többsége hajlandó akár több száz eurós felárat is fizetni, hogy zárt járműben utazhasson, mivel tart a hatóságoktól. Véleménye szerint ezért vállalják a 7-8 órán át tartó utazást a sötétben. Ugyanakkor hozzátette: a megfelelő járművek beszerzése és az emberek szállításának megszervezése nem az ő feladata volt.

Helyszínelők ellenőrzik a holttestekkel teli, elhagyott hűtőkocsit Neusiedl am See-nél, egy autópályparkolóban 2015. augusztus 27-én.Fotó: DIETER NAGL/AFP

A tárgyaláson a negyedrendű vádlott arról beszélt, hogy a tragédiával végződő embercsempészés idején az első- és a másodrendű vádlottól is kapott utasításokat. Az eljárás május 25-én a vádlottak vallomásaival, továbbá iratismertetéssel folytatódik.

A vádirat szerint a bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva.

2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban az 59 férfi, nyolc nő és négy gyerek még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt. A határt Hegyeshalomnál 9 óra után lépték át az embercsempészek, majd Parndorf közelében megálltak, és a kamiont hátrahagyva elmenekültek.  A 11 bolgár, két afgán és egy bolgár-libanoni állampolgárságú vádlott közül tizenegyet letartóztattak, a heted-, a tizenketted- és a tizennegyedrendű vádlott szökésben van. A vádirat 26 vádpontból áll, amelyek közül a huszonötödik a 71 ember halálát okozó parndorfi tragédia, amelynek elkövetésével az ügyészség az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottat vádolja. (MTI)


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.