TAO-pénzből fedezik a TAO-pénzből épülő kosárcsarnok önrészét is

politika
2018 május 18., 09:30
comments 84

A korábban kiírt ingatlanértékesítési (meghívásos) pályázat eredményhirdetése volt az egyik napirendi pontja a veresegyházi önkormányzat május 15-ei ülésének, az előterjesztés szerint az önkormányzat zártkörű pályázat során eladta a kizárólagos tulajdonát képező volt INOX-csarnok ingatlant. Azt írják, összességében előnyösebb ajánlatot tett a Veresegyház Városi Sportkör. Érkezett ajánlat a  ucsa-Ker Kft. és a Veresmester Kft-től is, felkérésük azonban meglehetősen furcsa, mert csak hitelből tudták volna fedezni a vásárlást. Az mfor.hu írta meg a csodálatos történetet, amiben több csavar is van. 2017. április 24-én kellett a képviselő-testületnek a kosárlabda csarnok építésének támogatásáról kellett döntenie. Ekkor derült ki, hogy a városi sportkör pályázni szeretne a Magyar Kosárlabda Szövetségnél TAO-támogatásra, hogy abból építsék fel a csarnokot. Ehhez azonban megfelelő méretű önkormányzati területre volt szükség.

Szavazás 2018-ban Veresegyházon.
photo_camera Szavazás 2018-ban Veresegyházon. Fotó: PETER KOHALMI/AFP

Az előterjesztés szerint az önkormányzat a beruházáshoz a Budapesti úton található volt INOX csarnokot „tudja biztosítani”. Az előzetes költségbecslés alapján a beruházás teljes bekerülési értéke bruttó 893 millió forint, melyhez a 30 százaléknyi önerőt a veresegyházi önkormányzat biztosítja, ez 268 millió forintot jelent. Azonban az idén áprilisban tartott közgyűlésen fordulat állt be: felvetették a lehetőséget, hogy eladják az ingatlant. Az előterjesztésben ez olvasható:

„A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) 2018/2019. évi TAO pályázati rendszere lehetővé tette, hogy a sportkör a beruházás, felújításon túl ingatlan vásárlásra is benyújthasson pályázatot. Nyertes pályázat esetén a sportkör TAO keret felhasználásával meg kívánja vásárolni a 6401 m2 9796 hrsz. területet és felépítményt, ezzel a saját tulajdonán valósítja meg a már számára határozatban megítélt keret felhasználásával a kosárlabda csarnokot". A pályázat feltétele volt, hogy két független szakértő állapítsa meg az értéket. „A felkért ingatlan szakértői vélemény alapján az ingatlant Veresegyház Város Önkormányzata 264 500 000 Ft értékben kívánja értékesíteni a sportkör részére az MKOSZ sportfejlesztési program jóváhagyó határozatát követően”. Tehát valójában színjáték volt az egész pályázat, így kevesen lepődhettek meg azon, hogy a sportkör lett a nyertes. 

Ezzel az önkormányzat elérte, hogy a 264,5 millió forintos vételár, ami majdnem annyi, amennyit az önkormányzatnak a kosárcsarnokba önerőként be kell dobnia.

Ahogy az mfor.hu megjegyzi, az igazi csattanó azonban az, hogy a kosárcsarnok felhúzásának tervét úgy eszelték ki, hogy a sportkörnek kosárlabda-szakosztálya sem volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.