TAO-pénzből fedezik a TAO-pénzből épülő kosárcsarnok önrészét is

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A korábban kiírt ingatlanértékesítési (meghívásos) pályázat eredményhirdetése volt az egyik napirendi pontja a veresegyházi önkormányzat május 15-ei ülésének, az előterjesztés szerint az önkormányzat zártkörű pályázat során eladta a kizárólagos tulajdonát képező volt INOX-csarnok ingatlant. Azt írják, összességében előnyösebb ajánlatot tett a Veresegyház Városi Sportkör. Érkezett ajánlat a  ucsa-Ker Kft. és a Veresmester Kft-től is, felkérésük azonban meglehetősen furcsa, mert csak hitelből tudták volna fedezni a vásárlást. Az mfor.hu írta meg a csodálatos történetet, amiben több csavar is van. 2017. április 24-én kellett a képviselő-testületnek a kosárlabda csarnok építésének támogatásáról kellett döntenie. Ekkor derült ki, hogy a városi sportkör pályázni szeretne a Magyar Kosárlabda Szövetségnél TAO-támogatásra, hogy abból építsék fel a csarnokot. Ehhez azonban megfelelő méretű önkormányzati területre volt szükség.

Szavazás 2018-ban Veresegyházon.Fotó: PETER KOHALMI/AFP

Az előterjesztés szerint az önkormányzat a beruházáshoz a Budapesti úton található volt INOX csarnokot „tudja biztosítani”. Az előzetes költségbecslés alapján a beruházás teljes bekerülési értéke bruttó 893 millió forint, melyhez a 30 százaléknyi önerőt a veresegyházi önkormányzat biztosítja, ez 268 millió forintot jelent. Azonban az idén áprilisban tartott közgyűlésen fordulat állt be: felvetették a lehetőséget, hogy eladják az ingatlant. Az előterjesztésben ez olvasható:

„A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) 2018/2019. évi TAO pályázati rendszere lehetővé tette, hogy a sportkör a beruházás, felújításon túl ingatlan vásárlásra is benyújthasson pályázatot. Nyertes pályázat esetén a sportkör TAO keret felhasználásával meg kívánja vásárolni a 6401 m2 9796 hrsz. területet és felépítményt, ezzel a saját tulajdonán valósítja meg a már számára határozatban megítélt keret felhasználásával a kosárlabda csarnokot". A pályázat feltétele volt, hogy két független szakértő állapítsa meg az értéket. „A felkért ingatlan szakértői vélemény alapján az ingatlant Veresegyház Város Önkormányzata 264 500 000 Ft értékben kívánja értékesíteni a sportkör részére az MKOSZ sportfejlesztési program jóváhagyó határozatát követően”. Tehát valójában színjáték volt az egész pályázat, így kevesen lepődhettek meg azon, hogy a sportkör lett a nyertes. 

Ezzel az önkormányzat elérte, hogy a 264,5 millió forintos vételár, ami majdnem annyi, amennyit az önkormányzatnak a kosárcsarnokba önerőként be kell dobnia.

Ahogy az mfor.hu megjegyzi, az igazi csattanó azonban az, hogy a kosárcsarnok felhúzásának tervét úgy eszelték ki, hogy a sportkörnek kosárlabda-szakosztálya sem volt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.