Lauder Orbánnak: Nem mondtam olyat

POLITIKA
2018 május 19., 14:06
comments 104

Ronald S. Lauder válaszlevelet küldött Orbán Viktornak szombaton, közölte délután Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel, és a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke külön kérte a kormányfőtől, hogy tolmácsolja véleményét a magyar állampolgárok felé.

Lauder egy varsói emlékmű avatásán 2018. április 19-én
photo_camera Lauder egy varsói emlékmű avatásán 2018. április 19-én Fotó: Grzegorz Banaszak/CrowdSpark

Orbán Viktor pénteken intézett dörgedelmes levelet Laudernek, és azt írta, mélyen sérti Magyarországot és polgárait a WJC elnökének állásfoglalása a Nyílt Társadalom Alapítvány költözéséről. 

A magyar kormányfőt az borította ki, hogy Lauder szerdán a Bildnek úgy nyilatkozott, méltatlanul bánik a magyar kormány Soros Györggyel, aki pedig sokat tett a kelet-közép európai demokráciák fejlődéséért. Orbán odáig ment, hogy Soros tevékenysége egyenesen növeli az európai antiszemitizmust. 

Lauder a szombati válaszlevele szerint soha nem mondott olyat, amit Orbán kifogásol tőle, sőt, „a neki tévesen tulajdonított állásfoglalás tartalma ellentétes a meggyőződésével”.  

„Az a mély tisztelet, amelyet Orbán Viktor és a magyar nép iránt érzek, nem ingott meg, és nagyra becsülöm azt, amit a miniszterelnök tett a Zsidó Világkongresszusért, különösen pedig azt, hogy részt vett a szervezet 2013-as budapesti közgyűlésén” - áll még a szövegben, amiből azonban csak részeket idézett a sajtófőnök, így nem egyértelmű, hogy Lauder mely állításokat kifogásolta.

„Orbán Viktor kétségkívül tudatában van annak, hogy a Zsidó Világkongresszus elnökeként egyik legfontosabb feladatának a keresztény és a zsidó közösség közötti baráti szálak erősítését tekinti, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. Ennek a politikának - csakúgy mint a magyar miniszterelnökének - erkölcsi és elvi okai vannak és az emberek jobb egymás mellett élését szolgálja” - írja még Lauder, aki örülne, ha barátok maradnának, és ha Orbán legközelebb felhívná, mielőtt félreérti. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.