Mégsem ölnek le több mint 5000 vadlovat egy ausztrál nemzeti parkban

Több ezer vadló menekült meg a haláltól egy ausztrál nemzeti parkban, miután Új-Dél-Wales kormányzata visszavonta az állomány ritkítására vonatkozó, vitatott tervet.

A Kosciuszko Nemzeti Parkban kb. 6000 vadló él, az állomány 10 százaléka maradhatott volna a területen a kormányzati elképzelések szerint.

A hegyvidéki területen található nemzeti parkban élő állatok az egykori európai telepesek által elvadított lovak leszármazottai és fontos részét képezik a helyi folklórnak. Környezetvédők szerint viszont a túlszaporodott vadlovak felborítják a helyi ökológiai egyensúlyt, őshonos fajokat szorítanak vissza, és veszélyeztetik a vizes élőhelyeket.

A probléma megoldása érdekében az új-dél-walesi kormányzat úgy döntött, hogy 20 éven belül visszaszorítja a vadlóállományt, ami a gyakorlatban az állatok jó részének a leölését jelentette volna.

A tiltakozások hatására a vadlovak a haláltól megmenekültek, de a környezeti egyensúly megóvása érdekében sokukat áttelepítik majd más ausztrál területekre – írja az MTI.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.