Szép magyar siker: a csehek negyede megbízik Orbán Viktorban

POLITIKA
2018 május 22., 15:35
comments 100

Leginkább Milos Zeman cseh államfőben bíznak a csehek, de Orbán Viktor magyar kormányfő is az élmezőnyben van - jelenti büszkén az MTI egy prágai akadémiai közvélemény-kutató intézet mérésére hivatkozva.

A CVVM kutatásában 22 bel- és külföldi politikusról kérdeztek cseh állampolgárokat. 

  • Az oroszbarát Zemanban a megkérdezettek 47 százaléka bízik, míg ugyancsak 47 százalék nem;
  • Andrej Kiska szlovák államfő a második: 33 százalék bízik benne, míg 30 nem;
  • Emmanuel Macron francia elnöknek 26 százalék hisz, de 35 százalék nem.

Orbán Viktor lett a negyedik: a csehek 25 százaléka bízik benne, míg 26 százaléka nem. 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Milon Zeman cseh államfõ az Európai Unió keleti partnerségi csúcstalálkozóján Rigában, a Nemzeti Könyvtár épületében 2015. május 22-én
photo_camera A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Milon Zeman cseh államfõ az Európai Unió keleti partnerségi csúcstalálkozóján Rigában, a Nemzeti Könyvtár épületében 2015. május 22-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Őt követi 

  • Theresa May brit kormányfő (25/31),
  • Robert Fico szlovák kormányfő (23/45), 
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök (19/66), 
  • Donald Trump amerikai elnök (18/67), 
  • Angela Merkel német kancellár (18/70) 
  • és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök (13/26). 

A 22 politikusból álló listát Recep Tayyip Erdogan török államfő zárja, akiben csak a megkérdezettek 2 százaléka bízik, míg 39 százalék megbízhatatlan politikusnak tartja.

A CVVM megjegyzi: a listát nyilvánvalóan befolyásolja a politikusok ismertsége. Míg Zemant, Putyint, Trumpot és Merkelt csak a megkérdezettek öt százaléka nem ismerte, addig Kiskát már a válaszadók 20 százaléka, Orbánt pedig 33 százaléka nem tudta azonosítani.

A felmérésben megnevezett politikusok között egyetlen olyan sem volt, akiben a megkérdezettek több mint ötven százaléka megbízott volna. 

A legnagyobb bizalmatlanság a nemzetközi politikában meghatározó szerepet játszó Merkel, Trump és Putyin iránt nyilvánult meg. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.