Újabb tuti tipp: napi egy tojás = kevesebb érrendszeri betegség

Napi egy tojás fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát egy új tanulmány szerint. 

A British Medical Journal című orvosi szaklapban ismertetett kutatásban kínai tudósok tíz kínai város több mint félmillió 30-79 éves lakójának 2004-2008-ban felvett adatait elemezték és követik őket azóta is, feljegyzik a betegségek és a halálozások előfordulását.

„Eredményeink tovább növelik a tudományos bizonyítékok számát, amelyek az egészséges kínaiaknak tanácsolt, tojásra vonatkozó étkezési útmutatást támasztják alá” - mondták a szerzők. 

A kutatás kapcsolatot talált napi egy tojás fogyasztása és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának 11 százalékos csökkenése között. 

  • Az iszkémiás szívbetegségek 12 százalékkal, 
  • a jelentősebb koronaér-elzáródások 14 százalékkal, 
  • az agyvérzések 26 százalékkal kevesebbszer fordultak elő a tojásevőknél. 

A halálozás kockázata is csökkent a napi fogyasztók között azokhoz képest, akik nem ettek tojást: 

  • 18 százalékkal kevesebben hunytak el szív- és érrendszeri betegségekben 
  • és 28 százalékkal kevesebben agyvérzés következtében. 

A tojás gazdag koleszterinben, de jó minőségű fehérjében, számos vitaminban és más élettanilag fontos anyagban is. Az utóbbi években egyre több kutatás támasztja alá fogyasztásának előnyeit.

A BBC hozzáteszi, hogy természetesen a tojás is csak a kiegyensúlyozott étrend részeként egészséges, de egyre kevesebben állítják, hogy a „sok tojás” önmagában egészségtelen lenne. (BBC, MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.