Zuckerberg: Bocs, Európa!

külföld
2018 május 22., 19:10
comments 59
Az Avaaz aktivistái tüntetnek Brüsszelben
photo_camera Az Avaaz aktivistái tüntetnek Brüsszelben Fotó: JOHN THYS/AFP

Bocsánatot kért Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója az Európai Parlament meghallgatásán, amiért korábban nem tettek meg mindent a visszaélések megelőzése érdekében. Az Európai Bizottság korábban azzal fenyegetőzött, hogy keményen fellép a Facebook ellen, ha az nem védi a felhasználók adatait.

„Nem vállaltunk elegendő felelősséget az álhírek, a választásokba való külföldi beavatkozások, valamint a személyes adatokkal való visszaélések kapcsán. Ez hiba volt, amiért elnézést kérek” - mondta Zuckerberg, aki szerint 2016-ban túl lassan sikerült azonosítaniuk az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozási kísérleteket, a hagyományosabbnak tekinthető kiberfenyegetésekre fókuszáltak, például az adathalászatra, és nem voltak megfelelően felkészülve az összehangolt dezinformációs kampányokra. Hozzátette, a helyzet azóta sokat javult, amit az is bizonyít, hogy a választások Franciaországban és Németországban is komolyabb incidensek nélkül zajlottak. 

Az eddigi lépések mellett a Facebook kész további jelentős beruházásokat eszközölni a biztonság fokozása érdekében, ami azért is lényeges, mert 

a következő másfél évben rendkívül fontos választások lesznek világszerte. 

Mint mondta, ez kihatással lesz a cég jövedelmezőségére, az emberek biztonsága azonban mindig fontosabb lesz számukra a profit maximalizálásánál. Zuckerberg

  • megígérte, hogy megduplázzák a biztonságért felelős munkatársak számát a cégnél, ami év végére meg fogja haladni a 20 ezret; 
  • rámutatott, hogy a Facebook számos területen pozitív szerepet játszik, például közvetlen kapcsolatot teremt a vezetők és a választók között; 
  • visszautasította a politikai elfogultság vádját; 
  • és kiemelte, hogy a jelenlegi 7 ezerről még idén 10 ezerre fogják növelni alkalmazottaik számát az Európai Unióban. 

Eredetileg arról volt szó, hogy a találkozó zárt ajtók mögött zajlik, de a széleskörű felháborodás hatására az ülést végül élőben közvetítették. Itt például visszanézhető az egész:

link Forrás

A képviselőcsoportok vezetői az ülés előtt mindannyian azt bizonygatták, hogy keményen kérdőre fogják vonni Zuckerberget, egészen addig nem nyugszanak, amíg nem kapnak valódi válaszokat a kérdéseikre - majd többen felháborodtak, hogy Zuckerberg időhiányra hivatkozva számos kérdésükre nem válaszolt. A Facebook-alapító az EP elnökének javaslatára ígéretet tett rá, hogy a napokban írásbeli választ ad a fennmaradó kérdésekre.

  • Manfred Weber néppárti frakcióvezető üdvözölte a bocsánatkérést, azonban azt hangoztatta, hogy az közel sem elegendő, mielőbbi cselekvésre van szükség. 
  • A szociáldemokrata képviselőcsoportot vezető Udo Bullmann szerint a helyzet válságos, mivel az emberek személyes adatai és az államok önkormányzáshoz való joga is veszélybe került. 
  • A liberális Guy Verhofstadt emlékeztetett, hogy Zuckerberg az elmúlt évtizedben több mint tucatnyiszor kényszerült bocsánatkérésre, valamint az európai felhasználók kártérítésének lehetőségeiről is kérdezett.
  • Nigel Farage, az euroszkeptikus EP-frakció vezetője azzal hencegett, hogy neki van a legtöbb követője Facebookon, és panaszkodott, hogy a Facebook cenzúrázza.
link Forrás

Az Európai Parlament azért hívta meg Zuckerberget, hogy beszámoljon arról, miként használhatott fel a Cambridge Analytica tanácsadó cég több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási és a Brexit-kampányban (Trump, illetve a kilépés mellett kampányolva). A közösségi oldalról azóta letiltott vállalat közel 90 millió Facebook-oldal adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta meg befolyásolni őket tudtuk nélkül. Az adatgyűjtés akár 2,7 millió európai felhasználót is érinthetett. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.