Zuckerberg: Bocs, Európa!

Az Avaaz aktivistái tüntetnek BrüsszelbenFotó: JOHN THYS/AFP

Bocsánatot kért Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója az Európai Parlament meghallgatásán, amiért korábban nem tettek meg mindent a visszaélések megelőzése érdekében. Az Európai Bizottság korábban azzal fenyegetőzött, hogy keményen fellép a Facebook ellen, ha az nem védi a felhasználók adatait.

„Nem vállaltunk elegendő felelősséget az álhírek, a választásokba való külföldi beavatkozások, valamint a személyes adatokkal való visszaélések kapcsán. Ez hiba volt, amiért elnézést kérek” - mondta Zuckerberg, aki szerint 2016-ban túl lassan sikerült azonosítaniuk az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozási kísérleteket, a hagyományosabbnak tekinthető kiberfenyegetésekre fókuszáltak, például az adathalászatra, és nem voltak megfelelően felkészülve az összehangolt dezinformációs kampányokra. Hozzátette, a helyzet azóta sokat javult, amit az is bizonyít, hogy a választások Franciaországban és Németországban is komolyabb incidensek nélkül zajlottak. 

Az eddigi lépések mellett a Facebook kész további jelentős beruházásokat eszközölni a biztonság fokozása érdekében, ami azért is lényeges, mert 

a következő másfél évben rendkívül fontos választások lesznek világszerte. 

Mint mondta, ez kihatással lesz a cég jövedelmezőségére, az emberek biztonsága azonban mindig fontosabb lesz számukra a profit maximalizálásánál. Zuckerberg

  • megígérte, hogy megduplázzák a biztonságért felelős munkatársak számát a cégnél, ami év végére meg fogja haladni a 20 ezret; 
  • rámutatott, hogy a Facebook számos területen pozitív szerepet játszik, például közvetlen kapcsolatot teremt a vezetők és a választók között; 
  • visszautasította a politikai elfogultság vádját; 
  • és kiemelte, hogy a jelenlegi 7 ezerről még idén 10 ezerre fogják növelni alkalmazottaik számát az Európai Unióban. 

Eredetileg arról volt szó, hogy a találkozó zárt ajtók mögött zajlik, de a széleskörű felháborodás hatására az ülést végül élőben közvetítették. Itt például visszanézhető az egész:

A képviselőcsoportok vezetői az ülés előtt mindannyian azt bizonygatták, hogy keményen kérdőre fogják vonni Zuckerberget, egészen addig nem nyugszanak, amíg nem kapnak valódi válaszokat a kérdéseikre - majd többen felháborodtak, hogy Zuckerberg időhiányra hivatkozva számos kérdésükre nem válaszolt. A Facebook-alapító az EP elnökének javaslatára ígéretet tett rá, hogy a napokban írásbeli választ ad a fennmaradó kérdésekre.

  • Manfred Weber néppárti frakcióvezető üdvözölte a bocsánatkérést, azonban azt hangoztatta, hogy az közel sem elegendő, mielőbbi cselekvésre van szükség. 
  • A szociáldemokrata képviselőcsoportot vezető Udo Bullmann szerint a helyzet válságos, mivel az emberek személyes adatai és az államok önkormányzáshoz való joga is veszélybe került. 
  • A liberális Guy Verhofstadt emlékeztetett, hogy Zuckerberg az elmúlt évtizedben több mint tucatnyiszor kényszerült bocsánatkérésre, valamint az európai felhasználók kártérítésének lehetőségeiről is kérdezett.
  • Nigel Farage, az euroszkeptikus EP-frakció vezetője azzal hencegett, hogy neki van a legtöbb követője Facebookon, és panaszkodott, hogy a Facebook cenzúrázza.

Az Európai Parlament azért hívta meg Zuckerberget, hogy beszámoljon arról, miként használhatott fel a Cambridge Analytica tanácsadó cég több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási és a Brexit-kampányban (Trump, illetve a kilépés mellett kampányolva). A közösségi oldalról azóta letiltott vállalat közel 90 millió Facebook-oldal adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta meg befolyásolni őket tudtuk nélkül. Az adatgyűjtés akár 2,7 millió európai felhasználót is érinthetett. (Guardian, MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.