Büntetést kapnak a csapatok az NFL-ben, ha térdelnek a játékosaik a himnusz alatt

külföld
2018 május 23., 17:12
comments 186

Az új szabályok szerint megbüntetik a csapatokat, ha a játékosaik térdelnek az amerikai himnusz alatt.  Az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) klubtulajdonosai úgy döntöttek, hogy  játékosoknak, illetve a liga alkalmazottjainak vigyázzban kell állniuk, vagy pedig választhatják azt is, hogy az öltözőben maradnak.

Roger Goodell, az NFL elsőszámú vezetője szerdán közleményben jelentette be, hogy a klubtulajdonosok elfogadták a himnusz alatti viselkedésre vonatkozó kódexet. Ezek alapján most már minden mérkőzés előtt a himnusz alatt állni kell a játékosoknak, klub és liga alkalmazottaknak, vagy pedig bennmaradhatnak az öltözőben vagy más, a pályától félre eső helyen tartózkodhatnak.

Középen Colin Kaepernick, térdre ereszkedve hallgatja az amerikai himnuszt a San Francisco 49ers Santa Clara-i arénájában 2016 október 6-án
photo_camera Eli Harold , Colin Kaepernick és Eric Reid Fotó: THEARON W. HENDERSON/AFP

Amennyiben játékos vagy klubalkalmazott megsérti a szabályt, akkor a klub bírságot kap. Ha ligaképviselő vét a himnuszra vonatkozó rendelkezés ellen, akkor az NFL fegyelmi eljárást indít vele szemben.

A játékos-szakszervezet (NFLPA) elöljárói szerint a mostani döntés előtt nem konzultáltak velük, pedig ezt a kollektív szerződés értelmében meg kellett volna tenniük. Így aztán azon az állásponton vannak, hogy további egyeztetések szükségesek.

A térdelés két szezonnal korábban kezdett elterjedni a ligában, első ilyen tiltakozó a San Franciscó-i Colin Kaepernick volt. A fekete játékosok egy része ezzel tiltakozott a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. 

Roger Goodell az NFL megbízottja szerencsétlennek nevezte, hogy a tiltakozások miatt sokan hazafiatlannak tartották a játékosokat

Később Donald Trump amerikai elnök is felszólalt a tiltakozók ellen, szerinte a csapattulajdonosoknak szerződést kellene bontaniuk azokkal a játékosokkal, akik a meccsek előtt a himnusz alatt letérdelnek, és nem tisztelik az amerikai himnuszt, illetve a nemzeti zászlót. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.