Gigantikus ragadozó laposférgek szállták meg Franciaországot

ÁLLAT
2018 május 23., 05:05
comments 147

photo_camera Fotó: Wikimedia

Harminc centiméter hosszú, óriási lapátfejű férgek lepték el a veteményeskerteket Franciaországban, és keltenek riadalmat a helyi biológusok körében,

 írja a Washington Post riportja alapján a Science Alert. A meglepettség oka, hogy az ilyen ragadozó férgek elsősorban Ázsiában honosak, ahol kisebb földigilisztákkal táplálkoznak, és korábban nem nagyon lehetett velük találkozni Európában, de legalábbis senki nem mert igazán beszélni róluk.

Amikor az első képek elkezdtek terjedni a botanikusok és biológusok köreiben, többen kamunak gondolták őket, és arra gyanakodtak: valaki kedvtelésből hozott haza ázsiai gigaférgeket, de hamar kiderült, hogy nem erről van szó. 

Az elmúlt húsz évben több laposféreg faj telepedett meg francia nagyvárosokban. Ezek az állatok a talajban élnek és rejtőznek, és a világkereskedelem fellendülése rendre nemzetközi szállítmányokon megbújva utazzák körbe a világot. Korábban kisebb ragadozóférgek már felbukkantak Franciaországban, de a harminccentis kalapácsfejűek inváziójára még a tudósok sem voltak felkészülve.

Jean-Lou Justine francia biológus nemrég féregfelhívást tett közzé a lakosság köreiben, és másnap megdöbbentően sok kalapácsfejű óriásféregről készült képpel találkozott a postaládájában, amit amatőr kertészek és zöldségtermesztők küldtek. Kiderült, hogy az óriásira nőtt laposférgek évek óta a franciák közt élnek, csak senki nem tudta pontosan, micsodák ezek, vagy csak rettegtek elmesélni traumatikus találkozásaikat. 

A legrégebbi felvétel 1999-es volt, és bebizonyította, hogy évtizedek óta zajlik a kalapácsfejűek inváziója Franciarországban. Összesen 111 esetben sikerült azonosítani a gigantikus laposférgeket, amik főként az ország déli részén telepedtek meg, ahol nedvesebbek a nyarak, és a tél is elég enyhe ahhoz hogy túléljenek. A legkülönbözőbb észlelésekre derült fény, köztük egy laposféreg-sereg által terrorizált óvodás csoport esetére is. 

A laposférgek megjelenésének nem csak a nagyvárosi franciák közérzetében lehetnek élettani hatásai. Azzal, hogy megeszik a gilisztákat, hernyókat, alaposan felboríthatják a talajmenti élővilágok egyensúlyát, és ez aggasztja a biológusokat is. Új-Zélandról „beszivárgott” hasonló féregfajták esetében Írországban és Skóciában már kimutatták, hogy annyi gilisztát felzabálnak, ami már számottevően károsítja a termőföldek hozamát. (Science Alert via WaPo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.