Meghalt Philip Roth

Philip Roth a Fehér Házban átveszi a National Humanities Medal kitüntetést 2011 március 2-ánFotó: JIM WATSON/AFP

Kedden, 85 éves korában elhunyt Philip Roth író, a modern amerikai irodalom egyik legismertebb alakja, a Portnoy-kór és az Amerikai pasztorál könyve. szerzője. Életrajzírója, Blake Bailey közölte a hírt a Twitteren. Azt is írta: Roth barátai közt halt meg. 

A Newarkban született, zsidó származásáról gyakran megemlékező Roth már egyetemistaként irodalmat tanult Chicagóban, később majdnem hatvan éven keresztül írt prózákat és könyveket. 

Már első kötete, a Goodbye Colombus elnyerte a National Book Award-ot, harmadik könyve pedig, az 1969-es Portnoy-kór (Portnoy's Complaint) országos és széles közönség előtt is sikert hozott neki.  

Az állandó önmagát marcangoló, csak a szexen pörgő amerikai zsidó fiú, Alexander Portnoy karaktere inspirálta később Woody Allen színészi megjelenéseit is. 

Szatirikus, önironikus, szókimondó stílusa miatt Rothot a '60-as és '70-es évek Amerikájának egyik legkedveltebb és legőszintébb írójának tartották. 

A '90-es években írt, az „amerikai trilógia” néven ismertté vált kötetei (Amerikai pasztorál, a Kommunistához mentem feleségülA szégyenfolt) is világhírűek lettek, az 1997-es Amerikai Pasztorálért Pulitzer-díjat is kapott. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.