Purhabbal próbáltak kiirtani egy gyurgyalagkolóniát Győrnél

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának szakembereit pénteken riasztották,mert valakik Győr melletti Ménfőcsanakon purhabot fújtak a a löszfalban fészkelő gyurgyalagok üregeibe, írja a Kisalföld

Gyurgyalag/méhészmadár/piripióFotó: DELFINO Dominique / hemis.fr/hemis.fr

A mentést végző szakemberek kívülről összesen 34 kézzel betapasztott üreget és 33 purhabbal kifújta találtak, de később kiderült, sok helyen a kézzel betapasztott lyukba is töltőanyagot nyomtak.

Egy másfél méter hosszú endoszkóppal vizsgálták, hogy vannak-e az üregekben elhullott fiókát vagy tojás.  A nemzeti park munkatársai végül három elpusztult madarat találtak, kettő a lyukban fulladt meg. Az egyik megpróbált egy oldaljáratot vájni, és kitörni, de még 30 centiméter hiányzott neki, de sajnos megfulladt.

Fotó: Benoît Personnaz/Biosphoto

A szakemberek értesítették a rendőrséget, akik helyszíneltek a családi házas övezet végén lévő dombtetőn. Kiemelték, hogy madarak elpusztítása, vagy a fészkelőhelyük súlyos károsítása is bűncselekmény. 

Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának őrszolgálat vezetője a lapnak megjegyezte, hogy  aki építkezik, a földmunkák során nap végén ponyvahálóval takarják le az érintett részeket, mert a fecskék és a gyurgyalagok másnapra könnyen fészkeket találhatnak ott. Ekkor viszont fel kell függeszteni a munkát. Bár ebben az esetben nem erről volt szó.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.