Rekordmagas az unió támogatottsága

POLITIKA
2018 május 23., 05:46
comments 179

58%-ra nőtt azon magyar állampolgárok aránya, akik elégedettek az unión belüli demokrácia működésével, miközben az uniós átlag csak 46%, ráadásul a magyarok több mint 60 százaléka szerint jó dolog az ország uniós tagsága.

A jövő évi EP-választások előtt az Eurobarométer azt vizsgálta, mennyire érzik úgy az uniós állampolgárok, hogy számít a szavuk a közösségben, és mit várnak a jövő évi voksolástól. Azt találták, hogy 2016 óta egyre pozitívabb az unió megítélése.

Az EP kutatás szerint

  • tíz megkérdezettből hat jó dolognak tartja az EU-tagságot, ami 2007 óta a legmagasabb arány.
  • Az európaiak több mint kétharmada (67%) szerint országának kifejezetten hasznos az uniós tagság:_ez 1983 óta mért legmagasabb adat.
  • A megkérdezettek közel fele (48%) úgy látja, számít a szava az unióban, ez pedig az eddigi legjobb eredmény a 2009-es európai választások óta.

A közlemény kiemeli, hogy Magyarországon az EU megítélése különösen pozitív:

  • a magyarok 61%-a véli úgy, hogy jó dolog a tagság Magyarország számára, ami 5 százalékpontos emelkedés a 2017-es adathoz képest.
  • A magyarok közel fele érzi úgy, hogy számít a szava az EU-ban - ez kimagasló, 11 százalékpontos növekedés a legutóbbi mérés óta.

Érdekes része még a felmérésnek, amikor arról kérdezik az állampolgárokat, szerintük mely témák volnának kiemelten fontosak a jövő évi választási kampány előtt. A megkérdezettek a kiemelten fontos témák között említették

  • a terrorizmus elleni küzdelmet (49%),
  • a fiatalkorúak munkanélküliségének kezelését (48%),
  • és a bevándorlást (45%),
  • de jelentős még a gazdasági növekedés kérdése is (42%)

A felmérés 2018. április 12. és 22. között, 27 ezer, az unió 28 tagállamában élő európai állampolgár személyes megkérdezésével készült. Magyarországon a kutatók 1079 interjút bonyolítottak le.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.