Rekordmagas az unió támogatottsága

POLITIKA
2018 május 23., 05:46
comments 179

58%-ra nőtt azon magyar állampolgárok aránya, akik elégedettek az unión belüli demokrácia működésével, miközben az uniós átlag csak 46%, ráadásul a magyarok több mint 60  százaléka szerint jó dolog az ország uniós tagsága.

A jövő évi EP-választások előtt az Eurobarométer azt vizsgálta, mennyire érzik úgy az uniós állampolgárok, hogy számít a szavuk a közösségben, és mit várnak a jövő évi voksolástól. Azt találták, hogy 2016 óta egyre pozitívabb az unió megítélése.   

Az EP kutatás szerint  

 • tíz megkérdezettből hat jó dolognak tartja az EU-tagságot, ami 2007 óta a legmagasabb arány.
 • Az európaiak több mint kétharmada (67%) szerint országának kifejezetten hasznos az uniós tagság:_ez 1983 óta mért legmagasabb adat. 
 • A megkérdezettek közel fele (48%) úgy látja, számít a szava az unióban, ez pedig az eddigi legjobb eredmény a 2009-es európai választások óta.

A közlemény kiemeli, hogy Magyarországon az EU megítélése különösen pozitív:

 • a magyarok 61%-a véli úgy, hogy jó dolog a tagság Magyarország számára, ami 5 százalékpontos emelkedés a 2017-es adathoz képest. 
 • A magyarok közel fele érzi úgy, hogy számít a szava az EU-ban - ez kimagasló, 11 százalékpontos növekedés a legutóbbi mérés óta.

Érdekes része még a felmérésnek, amikor arról kérdezik az állampolgárokat, szerintük mely témák volnának kiemelten fontosak a jövő évi választási kampány előtt. A megkérdezettek a kiemelten fontos témák között említették

 • a terrorizmus elleni küzdelmet (49%), 
 • a fiatalkorúak munkanélküliségének kezelését (48%),
 • és a bevándorlást (45%),
 • de jelentős még a gazdasági növekedés kérdése is (42%)

A felmérés 2018. április 12. és 22. között, 27 ezer, az unió 28 tagállamában élő európai állampolgár személyes megkérdezésével készült. Magyarországon a kutatók 1079 interjút bonyolítottak le.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt