Ausztráliában 44 kilométeres kerítéssel védik a őshonos állatokat az elvadult macskáktól

2018 május 24., csütörtök 7:23
132

Kerítéssel védi egy észak-ausztráliai természetvédelmi terület őshonos állatait az egyre nagyobb gondot okozó vadon élő macskák ellen egy helyi vadvédelmi csoport.

A 94 négyzetkilométernyi védett terület körül 44 kilométernyi kerítést húzott fel az Australian Wildlife Conservancy (AWC), és több mint 60 elvadult macskát el is távolítottak a veszélyeztetett állatfajok védelmében. Az intézkedésekkel a Newhaven Wildlife Sanctuary a világ legnagyobb macskamentes természetvédelmi területévé vált. A kutatások szerint a vadon élő macskák évente mintegy 73 ezer őshonos kisemlőst, hüllőt és madarat pusztítanak el a térségben.

A 231 ével ezelőtt az első hajóflottával Ausztráliába érkező macskák miatt pusztult ki 20 őshonos erszényes állat a kontinensen. A természetvédők a macskamentes területre 11 veszélyeztetett erszényest - köztük erszényesnyulakat, erszényeshangyászokat, arany bandikutokat, Geoffroy-erszényesnyesteket, feketelábú szirtikengurukat - telepítenek be. Az AWC tervei szerint tíz év alatt 2400-ról 18 ezerre nőhet a területen a bolyhos nyúlkenguru (Lagorchestes hirsutus) populációja.

A csoport szóvivője elmondta: már sok mindent kipróbáltak, csalikat, csapdákat, még a géntechnológiát is, de eddig nem sikerült a hatékony védekezés az elvadult macskákkal szemben. A kerítéssel védett területek tehát nagyon fontosak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt