Tényleg a magyar történelem legdrágább lakásfelújítását csinálták meg Kövér Lászlónak 2,3 milliárdért?

POLITIKA
2018 május 25., 09:53

„(...) azt viszont rohadtul nem értem, hogy egy lakás felújítása, mert ez a lakás egy bérház legfelső emeletén van, mi a véres bránerért kerül 2,3 milliárd forintba! 2 300 000 000 forint! Sokunk végzett már lakásfelújítást, tudjuk mennyi, de ez? Mi a lóf@sz lesz abban a csodalakásban? Aranykilincs, aranyszögek a falban, aranyklozet bluetoothvezérelt kloákatörlővel, az előszobában Rembrant festményekkel?”

Breyer Gábor sokak által megosztott Facebook-posztja rengeteg hírolvasó érzéseit foglalta össze igen plasztikus formában. A nagyközönség tájékozottabb része is kábé annyit tud ugyanis, hogy a Parlament szomszédságában, a Balassi utcában lassacskán elkészül az új házelnöki rezidencia, ami egy bérház legfelső emeletén található négyszobás lakást jelent, és 2,3 milliárd forintba kerül. 

Ez annyira furcsán hangzik, hogy utánanéztem, igazából mi kerülhet ennyibe egy akármilyen reprezentatív lakásban.

Gyorsan lelőve a poént: az összeg ezért ekkora, mert itt közel sem egy lakás felújításáról, hanem egy bérház méretű épület teljes szerkezeti átépítéssel egybekötött külső-belső rekonstrukciójáról van szó. 

A kérdéses, neogótikus stílusú épület a Balassi Bálint utcában található:

mint látható, pár lépésnyire a Kossuth tér sarkától és a Parlamenttől:

Nem véletlenül. Ez ugyanis nem valami átlagos bérház. 

Igazából csak egy kéményt akartak eltakarni vele

Ezen a helyen ugyanis azért emeltek ekkora épületet 1898-99-ben, mert a telkén helyezték el a Parlament fűtését biztosító kazánházat, amihez egy jó magas kémény is tartozott. Az egységes utcakép végett a kéményt cselesen körbeépítették egy, azt teljesen eltakaró épülettel. Amit ugyanaz a Steindl Imre tervezett, mint magát a Parlamentet. Ezért is van ez, hogy a ház neogótikus téglahomlokzata annyira hasonlít az Országház belső udvaraira. 

A házelnökök leendő rezidenciájában eredetileg a Parlament tisztviselőinek szolgálati lakásai voltak, egészen a második világháborúig. A tetőszerkezet a háborúban súlyosan megsérült, az ostrom után pedig hamar beépítették a tetőteret, átalakítva a ház kinézetét, hogy egy valamivel későbbi felújításkor eltüntessék a homlokzat díszítéseinek a nagy részét is. Azokat a díszeket, például szobrokat, amik a házat építészetileg a Parlament épületére rímeltették.

A ház a háború után sem vesztette el teljesen a kapcsolatát a Nagy Testvérével: bár voltak benne bérlakások is, itt voltak az Országgyűlési Őrség és az Országgyűlés Hivatalának irodái is.

És akkor jött a Fidesz

A Steindl-épületet a Fidesz-kormány 2015-ben vonta be a Steindl Imre programba, ami a Kossuth tér és környéke felújításának a fedőneve. Több mint 300 millióból kivásárolták a lakókat, aztán tavaly nekivágtak a rekonstrukciónak. A koncepció ugyanis itt is az volt, mint a Kossuth tér-környéki, illetve várbeli Fidesz-építkezéseknél: az eredeti állapot, az építéskori látvány visszaállítása. 

Ahogy Wachsler Tamás, a Steindl Imre program vezetője a 444-nek elmesélte, 

„A homlokzat és a tetőidom visszanyeri eredeti állapotát. A homlokzati díszítéseket restaurálják, visszakerül a két szoborfülke is, ahol egy-egy Steindlt és Zsolnayt ábrázoló kerámia szobrot helyeznek el. Elbontották a háború után felhúzott 4. szintet, a két felső emeletet egybefogó, acélgerendákra ülő, meredekebb sátortetőt alakítottak ki, továbbá visszaépítették a hiányzó két oromfalat és a felső, záró attikát.”

Nem látszik ugyan, de megújítják a teljes elektromos és gépészeti hálózatot, megerősítik a födémet és újraburkolják az udvart.

Az ötszintes épületből Kövér rezidenciája egy emeletet foglal majd el. A lentebbi szintekre fogják beköltöztetni az Országgyűlési Őrség teljes állományát, így 

a Ház munkáját gyakran kiképző őrmesterként irányító politikus lényegében egy laktanyában lakhat.

Az Őrségnek 2400 négyzetméteres területen alakítanak ki öltözőket, tárolókat és szociális blokkokat, valamint 90 fő számára irodahelyiségeket.

Próbáltam minél többet megtudni arról, hogy milyen lesz maga a Kövér-rezidencia. Erről annyit árultak el, hogy két fő részre, egy privát lakóblokkra és egy reprezentatív blokkra fog oszlani.

Az előbbi egy nagyobbfajta lakást jelent 4 hálószobával, nappalival, 2 fürdőszobával és egy konyha-étkezővel. A protokolláris vendégfogadó blokkban lesz egy 12 személyes tárgyaló, egy könyvtárszoba és egy dolgozószoba. Az épület felülről nézve L alakú és gangos, így Kövér pecója is L alakú lesz és gang fut végig előtte.

És végül itt egy exkluzív grafika arról, hogy a tervek szerint milyen lesz a ház rekonstruált homlokzata:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.