Sok gyerek a népszerű vloggerek miatt eszik egészségtelen ételeket

A Youtube-on bármiből népszerű műsort lehet csinálni, így akár az evésből is. De nemrég az Európai Elhízástudományi Kongresszuson bemutattak egy tanulmányt, ami arra jutott, hogy sok gyereket pont a népszerű vloggerek ösztönöznek arra, hogy több egészségtelen gyorskajét egyenek. 

Azok a gyerekek, akik a cukros és zsíros ételeket evő youtubereket néztek általában 26 százalékkal több kalóriát vittek be, mint azok, akik nem láttak evős jeleneteket. 

A felmérésben 176 gyerek vett részt, akiket három csoportba osztottak, és olyan képeket mutattak nekik, amiken az internetes celeben egészségtelen és egészséges kajákat vagy más termékeket promóztak. Majd gyümölcsöket, zöldségeket és édessségeket tettek eléjük, amik közül választaniuk kellett. 

Azok a gyerekek, akik az egészségtelen ételeket reklámozó képeket látták, 448 kalóriát fogyasztottak, míg akiknek ez kimaradt, csak 357-et. 

Dr Emma Boyland, a Liverpooli Egyetem kutatója azt mondta, hogy a gyerekek ugyanolyan átlagos embereknek tekintik a netes hírességeket, mint az igazi ismerőseiket. Mivel sokan megbíznak bennük és átveszik a mintáikat, ezért Boyland szerint nagyobb felelősséggel kellene posztolniuk. Ráadásul sok netes hírességnek külön fizetnek azért, hogy különböző termékeket reklámozzanak. 

A kutatásban Zoella és Alfie Deyes követőit vizsgálták, akiknek 12 millió, illetve 4,6 millió feliratkozója van az Youtube-on. A tanulmány készítői szerint az eredmény is azt mutatja, hogy szigorúbban kellene szabályozni a gyorskaját reklámozását. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.