A brit kormány szerint az ír népszavazás után Észak-Írországban is enyhíteni kéne az abortusztilalmat

Több 444 videó?
Szeretném

Az írországi abortusznépszavazás után, amelyen az ír választók kétharmada az abortusztilalom enyhítésére szavazott, a brit kormány felhívást intézett az észak-ír vezetéshez, hogy ők is enyhítsék rendkívül szigorú szabályaikat. Észak-Írországban semmilyen körülmények között nem engedik az abortuszt, így a nemi erőszak vagy a vérfertőzés áldozatai se vetethetik el a magzatot, ahogy még azokat a magzatokat sem lehet elvetetni, melyek olyan rendellenességgel fejlődnek, amely alapján nincs remény a születendő gyerek életben maradására.

Az abortuszért Észak-Írországban akár életfogytiglani börtön is kiszabható.

Penny Mordaunt, a konzervatív brit kormány esélyegyenlőségi minisztere ezért fordult felhívással az észak-ír vezetőkhöz, hogy ott is enyhítsék a szabályozást. Felhívásához vasárnap négy elődje is csatlakozott.

A dolgot nehezíti, hogy az ügyben elvben az észak-ír parlament jogosult dönteni, de az tavaly január óta nem működik a legnagyobb katolikus és protestáns párt vitája miatt. Így elvben a londoni parlamentnek módjában állna saját hatáskörében módosításokat hozni, de azt meg az nehezíti, hogy a kormányzó konzervatívok rászorulnak a legnagyobb északír párt támogatására. Az viszont mereven ellenzi az abortuszt. (Via MTI)