Ön fizetne 33 millió forintot egy üveg francia borért? Valaki fizetett

2018 május 27., vasárnap 13:10
175

Egy üveg 1774-ből származó francia bor 103 700 eurós (33,1 millió forintos) áron kelt el egy Lons-le-Saunier-ban rendezett árverésen.

A Jura megyei borvidékről származó vin jaune-t, vagyis "sárga bort", a fehérbor egy jellegzetes helyi változatát Anatoile Vercel készítette abban az időben, amikor XVI. Lajos király ült a francia trónon. Két másik, ugyanabból az évből származó palack bort is elárvereztek, ezek 76 250 és 73 200 euróért cseréltek gazdát.

Fotó: SEBASTIEN BOZON/AFP

"Soha nem gondoltam volna, hogy ennyit fizetnek a borokért. Az eddigi rekord 57 ezer euró volt, 2011-ben állították fel" - mondta Brigitte Fenaux, a helyi aukciósház tulajdonosa. Az egyik palackért egy amerikai megbízó nevében licitált valaki, a másik két vevő kanadai volt.

A bort Vercel leszármazottai őrizték egy pincében, ahonnan kedden hozták elő az árverésre. Ugyanilyen "sárga bor" kóstolóját szervezték meg 1994-ben 24 szakértő részvételével, akik 10 pontból 9,4-re értékelték a különlegességet. Elmondásuk szerint "dió, curry, fahéj, vanília és szárított gyümölcsök íze" volt felfedezhető az italban. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt