100 millió dolláros korrupciós botrány robbant Kenyában

Tbg
külföld
2018 május 28., 16:38
comments 48

Éveken keresztül 98 millió dollárnyi közpénzt szivattyúztak ki a kenyai ifjúság képzésére szánt pénzből, ezért több hivatalnokot letartóztattak Kenyában. 

A korrupció felszámolása - annak ellenére, hogy ez már a többedik ilyen fogás az ügyészség részéről 2013,  Uhuru Kenyatta elnök hivatalba lépése óta -, alig halad, az ország nem tud javítani korrupciós indexén. Magas rangú politikusokat ugyanis szinte alig vonnak felelősségre.

A kenyai ifjúsági és családügyi minisztérium alá tartozó Nemzeti Ifjúsági Szolgálat (NYS) képzésre szánt pénzeit dézsmálta meg a rendszer: ebben a programban több t0zezer kenyait képeznek ki építőipari, mezőgazdasági munkára. A pénzeket gyenge szerződésekkel és fiktív számlákkal sikerült eltéríteni.

Az ügyben már a parlament meghallgatta a felelős tárca főtitkárát, Lilian Omollo és az NYS vezetőjét. Omollót hétfőn az ügyészség hallgatta ki, de a főtitkár azzal védekezett, az előző pénzügyi ciklusban történtek a visszaélések.

John Githongo antikorrupciós szakértő szerint ez a mostani ügy sem lesz hatással helyzetre, a valódi felelősök ezúttal is megússzák. Githongo emlékeztett rá, hogy az ügyészség által feltárt ügyek egyikében sem találtak bűnösnek senkit azért, mert kenőpénzt fogadott el.

2014-ben a Smith és Ouzman nevű brit cégről bizonyosodott be egy londoni tárgyaláson, hogy kenőpénzt fogadtak el kenyai hivatalnokoktól, Kenyában azóta sem vontak felelősségre senkit az ügy miatt. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.