100 millió dolláros korrupciós botrány robbant Kenyában

Éveken keresztül 98 millió dollárnyi közpénzt szivattyúztak ki a kenyai ifjúság képzésére szánt pénzből, ezért több hivatalnokot letartóztattak Kenyában. 

A korrupció felszámolása - annak ellenére, hogy ez már a többedik ilyen fogás az ügyészség részéről 2013,  Uhuru Kenyatta elnök hivatalba lépése óta -, alig halad, az ország nem tud javítani korrupciós indexén. Magas rangú politikusokat ugyanis szinte alig vonnak felelősségre.

A kenyai ifjúsági és családügyi minisztérium alá tartozó Nemzeti Ifjúsági Szolgálat (NYS) képzésre szánt pénzeit dézsmálta meg a rendszer: ebben a programban több t0zezer kenyait képeznek ki építőipari, mezőgazdasági munkára. A pénzeket gyenge szerződésekkel és fiktív számlákkal sikerült eltéríteni.

Az ügyben már a parlament meghallgatta a felelős tárca főtitkárát, Lilian Omollo és az NYS vezetőjét. Omollót hétfőn az ügyészség hallgatta ki, de a főtitkár azzal védekezett, az előző pénzügyi ciklusban történtek a visszaélések.

John Githongo antikorrupciós szakértő szerint ez a mostani ügy sem lesz hatással helyzetre, a valódi felelősök ezúttal is megússzák. Githongo emlékeztett rá, hogy az ügyészség által feltárt ügyek egyikében sem találtak bűnösnek senkit azért, mert kenőpénzt fogadott el.

2014-ben a Smith és Ouzman nevű brit cégről bizonyosodott be egy londoni tárgyaláson, hogy kenőpénzt fogadtak el kenyai hivatalnokoktól, Kenyában azóta sem vontak felelősségre senkit az ügy miatt. (Financial Times)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.