Az EP megszavazta, hogy a kiküldetésben dolgozók is egyenlő béreket és munkakörülményeket kapjanak

eu
2018 május 29., 12:13
comments 73

Az Európai Parlament 456 szavazattal, 147 ellenszavazat és 49 tartózkodás mellett elfogadta a szabályzás módosítását, ami a kiküldött munkaerőnek nagyobb védelmet biztosít, a vállalatoknak pedig igazságos versenyhelyzetet teremtsen – közölte az EP.

A módosítás értelmében:

  • A célország bérezési szabályai vonatkoznak az összes kiküldött munkavállalóra.
  • A kiküldetés időtartamát 12 hónapban határozták meg, ami 6 hónappal meghosszabbítható. (Ha a munkavállaló ennél tovább maradna az országban, ahova kiküldetésben érkezett, onnantól kezdve a munkakörülmények terén a vendéglátó ország munkavállalási szabályai vonatkoznak rá.)
  • A kiküldött munkaerő védettebb lesz a csalások és kizsákmányolás ellen.
  • Az ideiglenes kiküldetésben másik európai uniós országban dolgozóknak ezentúl a helyiekkel egyenlő bérek és munkakörülmények járnak: erről szavazott a Parlament kedden.

Az elfogadott szabályok értelmében a kiküldött munkaerő esetében is teljes egészében a bérekre vonatkozó helyi szabályzás érvényes. A jogszabályokban előírtakon túl a tagállamok regionális vagy egyes iparágakra vonatkozó kollektív megállapodásokat is köthetnek. Egyelőre ez még csak az építőiparban történt meg.

A szabályozás szerint az utazás, az étkezések és a szállás költségeit a munkaadó fizeti, azok nem vonhatók le a munkaerő béréből. A munkaadónak a nemzeti szabályzással összhangban álló lakáskörülményekről kell gondoskodnia.

Ha a munkavállaló csalás, például egy fiktív cég áldozata lesz, a tagállamoknak legalább a kiküldött munkavállalókra vonatkozó irányelvben szereplő védelmet kell garantálniuk.

A felülvizsgált irányelv új elemei a fuvarozási szektorban akkor élesednek, ha az iparágra vonatkozó egyedi szabályzás – a mobilitási csomag részeként – életbe lép, addig az irányelv 1996-os változata lesz mérvadó. (Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége két éve közölte, hogy versenyhátrányba kerülhetnek a magyar munkavállalók külföldön, ha azonos munkáért azonos bért kéne fizetni az azonos helyen dolgozóknak.)

Az új szabályokat a tagállamoknak két éven belül át kell ültetniük nemzeti jogrendjükbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt