Az EP megszavazta, hogy a kiküldetésben dolgozók is egyenlő béreket és munkakörülményeket kapjanak

Az Európai Parlament 456 szavazattal, 147 ellenszavazat és 49 tartózkodás mellett elfogadta a szabályzás módosítását, ami a kiküldött munkaerőnek nagyobb védelmet biztosít, a vállalatoknak pedig igazságos versenyhelyzetet teremtsen – közölte az EP.

A módosítás értelmében:

  • A célország bérezési szabályai vonatkoznak az összes kiküldött munkavállalóra.
  • A kiküldetés időtartamát 12 hónapban határozták meg, ami 6 hónappal meghosszabbítható. (Ha a munkavállaló ennél tovább maradna az országban, ahova kiküldetésben érkezett, onnantól kezdve a munkakörülmények terén a vendéglátó ország munkavállalási szabályai vonatkoznak rá.)
  • A kiküldött munkaerő védettebb lesz a csalások és kizsákmányolás ellen.
  • Az ideiglenes kiküldetésben másik európai uniós országban dolgozóknak ezentúl a helyiekkel egyenlő bérek és munkakörülmények járnak: erről szavazott a Parlament kedden.

Az elfogadott szabályok értelmében a kiküldött munkaerő esetében is teljes egészében a bérekre vonatkozó helyi szabályzás érvényes. A jogszabályokban előírtakon túl a tagállamok regionális vagy egyes iparágakra vonatkozó kollektív megállapodásokat is köthetnek. Egyelőre ez még csak az építőiparban történt meg.

A szabályozás szerint az utazás, az étkezések és a szállás költségeit a munkaadó fizeti, azok nem vonhatók le a munkaerő béréből. A munkaadónak a nemzeti szabályzással összhangban álló lakáskörülményekről kell gondoskodnia.

Ha a munkavállaló csalás, például egy fiktív cég áldozata lesz, a tagállamoknak legalább a kiküldött munkavállalókra vonatkozó irányelvben szereplő védelmet kell garantálniuk.

A felülvizsgált irányelv új elemei a fuvarozási szektorban akkor élesednek, ha az iparágra vonatkozó egyedi szabályzás – a mobilitási csomag részeként – életbe lép, addig az irányelv 1996-os változata lesz mérvadó. (Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége két éve közölte, hogy versenyhátrányba kerülhetnek a magyar munkavállalók külföldön, ha azonos munkáért azonos bért kéne fizetni az azonos helyen dolgozóknak.)

Az új szabályokat a tagállamoknak két éven belül át kell ültetniük nemzeti jogrendjükbe.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.