Negyedével csökkenhet Magyarország uniós támogatása 2020-tól

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Európai Bizottság közzétette a javaslatait arról, hogyan alakulna a 2020-ban kezdődő ciklus uniós finanszírozása: a korábban a sajtóban keringő információk valósnak bizonyultak, valóban a maximális 24 százalékkal vágnák vissza a Magyarországnak juttatott kohéziós források mértékét. 

A Portfólió cikke szerint a vágást elsősorban az magyarázza, hogy Brüsszel átalakította a forráselosztások képletét, és olyan tényezők is megjelentek benne, melyek alapján egyes déli államok rosszabbul állnak, mint Magyarország: ezek az államok lassabban zárkóztak fel a gazdasági válság után, magasabb a fiatalkori munkanélküliség mértéke, mellette viszont több menekültet fogadtak be. A menekültkérdésnek azonban csak csekély befolyása volt a képlet alakulására, a gazdasági-munkanélküliségi szempontok sokkal jelentősebb befolyással bírtak. 

Számított persze az is, hogy eleve csökkent a kohéziós keret mérete, többek között a brexit miatt, illetve történtek átcsoportosítások a különféle EU-s célterületek között is. 

Mindenesetre az újonnan beemelt mutatók nem kedveztek Magyarországnak: például a fiatalkori munkanélküliség hivatalos statisztikája nálunk jóval kedvezőbb képet fest, mint mondjuk Spanyolországban vagy Olaszországban. 

A Bizottság javaslatai szerint 2018-as árakon 17,933 milliárd euróra, folyó árakon (évi 2%-os inflációval számolva) 20,247 milliárd euróra számíthat majd Magyarország a következő finanszírozási ciklusban. Ez a Portfólió számítása szerint  2018-as árakon a kohéziós forrásoknál 24,3%-os esést jelent. Ugyanekkora mértékű forrásvesztéssel kell szembenézzen Csehország, Litvánia, Észterország és Málta is, és hasonló méretűvel Lengyelország, Szlovákia és Németország is. Több támogatást fog kapni viszont Spanyolország, Olaszország, Görögország, Bulgária és Románia is. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.