A francia elhárítás szinte pontosan ugyanazt az álmerényletes trükköt alkalmazta, mint most az ukránok

Történelem
2018 május 30., 20:06
comments 158

Arkagyij Babcsenko megrendezett halála nem az első ilyen eset a történelemben: 1982-ben Franciaországban történt hasonló - emlékeztetett Eric Dénécé, a Francia Hírszerzési Kutató Központ igazgatója. 

„Virgil Tanase Franciaországban élő romániai menekült volt, akit a hírhedt román titkosrendőrség, a Securitate akart likvidálni, és francia kémelhárítás eltüntette egy időre, a halálhírét keltve” - mondta el az AFP-nek. Az ukrán titkosszolgálat hasonlóképpen szervezte meg a Babcsenko elleni álmerényletet, mert gyanújuk szerint az oroszok meg akarták ölni.

A két eset között nagyon erősek a párhuzamok: 

  • a diktátort kritizáló disszidens, 
  • akit a háza elől rabolnak el, 
  • a bérgyilkos, aki átáll,
  • és a feleség, aki nem tud semmiről.
Virgil Tanase az Actuel székházában tart sajtótájékoztatót
photo_camera Virgil Tanase az Actuel székházában tart sajtótájékoztatót

Miután Virgil Tanase, a három évvel korábban Franciaországba menekült író egy francia lapban bírálta Nicolae Ceausescut, a Securitate megbízta helyi ügynökét, Matei Haiducut, hogy ölje meg. De ő inkább kapcsolatba lépett a francia hírszerzéssel, és beszámolt nekik a tervről. Ekkor döntöttek a „ködösítésről”: 

el kell hitetni, hogy Virgil Tanase és Paul Goma, egy másik román ellenzéki, halott. 

Tanasét 1982. május 20-án rabolták el, amikor távozott párizsi otthonából. Felesége, aki nem tudott a férjéről, felhívta a hírszerzést. Másnap két szolgálatban lévő rendőrnek bejelentette a férje eltűnését a kerületi rendőrkapitányságon. 

„Annál jobban játszotta az aggódó feleség szerepét, hogy nem tudta, mi történt a férjével”

- olvasható Jacques-Marie Bourget és Yvan Stefanovitch titkosszolgálati ügyekről szóló könyvében. (Babcsenko sem tájékoztatta a feleségét, ő volt az első, akitől visszatérése után bocsánatot kért.) 

1982-ben Tanasét három hónapon át egy biztonságos házban őrizték Bretagne-ban, és hagyták, hogy a gyilkosság megszervezésével a Securitatét vádolják. Augusztus 30-án a Le matin de Paris című napilap felfedte a csalást, és röviddel később Virgil Tanase megjelent az Actuel magazin szerkesztőségében, barátja, Jean-Francois Bizot társaságában, és sajtótájékoztatót tartott.

A ma 72 éves Virgil Tanase Franciaországban dolgozott tovább regény- és drámaíróiként, valamint rendezőként. (AFP via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.