Életben van az orosz újságíró, akinek a halálhíre tegnap óta bejárta a világsajtót

„Most kifejezhetném részvétemet Arkagyij Babcsenko családjának, de nem teszem. Ehelyett arra kérem Arkagyijt, hogy jöjjön be a terembe” 

- mondta a lesokkolt újságíróknak az ukrán titkosszolgálat vezetője. Ami után a sajtótájékoztatón tényleg megjelent az orosz újságíró, akinek meggyilkolásáról tegnap számoltak be az ukrán hatóságok. 

Babcsenko a sajtótájékoztatónFotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

A titkosszolgálat vezetője elmondta: 

azért rendezték meg az újságíró halálát, hogy elkapják az életére törő személyeket. Egy embert le is tartóztattak azóta.

Állítása szerint az orosz titkosszolgálatok egy ukrán állampolgárt bíztak meg a gyilkosság megszervezésével. A nevét nem hozta nyilvánosságra, csak annyit, hogy családneve H. betűvel kezdődik. Az illető a gyilkosság végrehajtásával egy ismerősét bízta meg, aki a Donyec-medencében szolgált az ukrán fegyveres erőknél, s akinek ezért 30 ezer dollárt ígért, amiből 15 ezret előlegként átadott. A veterán viszont együttműködött az ukrán titkosszolgálatokkal. A megbízót - miután megkapta az információt az újságíró állítólagos megöléséről - a hatóságok őrizetbe vették.

Eddig azt lehetett tudni, hogy az újságírót kijevi otthona küszöbén gyilkolták meg kedd este, háromszor hátba lőtték, és a kórházba szállítása közben a mentőben halt bele sérüléseibe.

Virágok és Arkagyij Babcsenko képe a moszkvai újságírók házánál álló emlékfalon 2018. május 30-án.Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

Babcsenko bocsánatot kért azoktól, akiket megrázott a halálhíre. A jelek szerint még a hozzá legközelebb állók sem tudtak a két hónapja tervezett akcióról.

„Sok barátomat és kollégámat kellett már eltemetnem, tudom, milyen érzés ez. Különösen a feleségemnek tartozok bocsánatkéréssel, de nem volt más választásom”

- mondta Bobcsenko a láthatóan ledöbbent újságíróknak. Felesége a rendőrség korábbi tájékoztatása szerint sokkos állapotba került, orvosi, pszichológusi segítséget nyújtottak neki. 

Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Babcsenko régebben maga is katona volt, a csecsen háborúkban is harcolt. Leszerelése után haditudósító lett, több díjnyertes könyvet írt az orosz hadseregről. Az elmúlt években hangos kritikusa volt Oroszország kelet-ukrajnai inváziójának, halálos fenyegetéseket is kapott, ezért tavaly Kijevbe költözött. A Krím megszállása óta Ukrajnában több orosz disszidenst öltek meg tisztázatlan körülmények között. 

Az orosz kormány szerint ezzel az egésszel őket akarják lejáratni(Guardian, MTI)