Életben van az orosz újságíró, akinek a halálhíre tegnap óta bejárta a világsajtót

„Most kifejezhetném részvétemet Arkagyij Babcsenko családjának, de nem teszem. Ehelyett arra kérem Arkagyijt, hogy jöjjön be a terembe” 

- mondta a lesokkolt újságíróknak az ukrán titkosszolgálat vezetője. Ami után a sajtótájékoztatón tényleg megjelent az orosz újságíró, akinek meggyilkolásáról tegnap számoltak be az ukrán hatóságok. 

Babcsenko a sajtótájékoztatónFotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

A titkosszolgálat vezetője elmondta: 

azért rendezték meg az újságíró halálát, hogy elkapják az életére törő személyeket. Egy embert le is tartóztattak azóta.

Állítása szerint az orosz titkosszolgálatok egy ukrán állampolgárt bíztak meg a gyilkosság megszervezésével. A nevét nem hozta nyilvánosságra, csak annyit, hogy családneve H. betűvel kezdődik. Az illető a gyilkosság végrehajtásával egy ismerősét bízta meg, aki a Donyec-medencében szolgált az ukrán fegyveres erőknél, s akinek ezért 30 ezer dollárt ígért, amiből 15 ezret előlegként átadott. A veterán viszont együttműködött az ukrán titkosszolgálatokkal. A megbízót - miután megkapta az információt az újságíró állítólagos megöléséről - a hatóságok őrizetbe vették.

Eddig azt lehetett tudni, hogy az újságírót kijevi otthona küszöbén gyilkolták meg kedd este, háromszor hátba lőtték, és a kórházba szállítása közben a mentőben halt bele sérüléseibe.

Virágok és Arkagyij Babcsenko képe a moszkvai újságírók házánál álló emlékfalon 2018. május 30-án.Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

Babcsenko bocsánatot kért azoktól, akiket megrázott a halálhíre. A jelek szerint még a hozzá legközelebb állók sem tudtak a két hónapja tervezett akcióról.

„Sok barátomat és kollégámat kellett már eltemetnem, tudom, milyen érzés ez. Különösen a feleségemnek tartozok bocsánatkéréssel, de nem volt más választásom”

- mondta Bobcsenko a láthatóan ledöbbent újságíróknak. Felesége a rendőrség korábbi tájékoztatása szerint sokkos állapotba került, orvosi, pszichológusi segítséget nyújtottak neki. 

Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Babcsenko régebben maga is katona volt, a csecsen háborúkban is harcolt. Leszerelése után haditudósító lett, több díjnyertes könyvet írt az orosz hadseregről. Az elmúlt években hangos kritikusa volt Oroszország kelet-ukrajnai inváziójának, halálos fenyegetéseket is kapott, ezért tavaly Kijevbe költözött. A Krím megszállása óta Ukrajnában több orosz disszidenst öltek meg tisztázatlan körülmények között. 

Az orosz kormány szerint ezzel az egésszel őket akarják lejáratni(Guardian, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.