Életben van az orosz újságíró, akinek a halálhíre tegnap óta bejárta a világsajtót

külföld
2018 május 30., 15:06
comments 398

„Most kifejezhetném részvétemet Arkagyij Babcsenko családjának, de nem teszem. Ehelyett arra kérem Arkagyijt, hogy jöjjön be a terembe” 

- mondta a lesokkolt újságíróknak az ukrán titkosszolgálat vezetője. Ami után a sajtótájékoztatón tényleg megjelent az orosz újságíró, akinek meggyilkolásáról tegnap számoltak be az ukrán hatóságok. 

Arkagyij Babcsenko a sajtótájékoztatón
photo_camera Babcsenko a sajtótájékoztatón Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

A titkosszolgálat vezetője elmondta: 

azért rendezték meg az újságíró halálát, hogy elkapják az életére törő személyeket. Egy embert le is tartóztattak azóta.

Állítása szerint az orosz titkosszolgálatok egy ukrán állampolgárt bíztak meg a gyilkosság megszervezésével. A nevét nem hozta nyilvánosságra, csak annyit, hogy családneve H. betűvel kezdődik. Az illető a gyilkosság végrehajtásával egy ismerősét bízta meg, aki a Donyec-medencében szolgált az ukrán fegyveres erőknél, s akinek ezért 30 ezer dollárt ígért, amiből 15 ezret előlegként átadott. A veterán viszont együttműködött az ukrán titkosszolgálatokkal. A megbízót - miután megkapta az információt az újságíró állítólagos megöléséről - a hatóságok őrizetbe vették.

Eddig azt lehetett tudni, hogy az újságírót kijevi otthona küszöbén gyilkolták meg kedd este, háromszor hátba lőtték, és a kórházba szállítása közben a mentőben halt bele sérüléseibe.

Virágok és Arkagyij Babcsenko képe a moszkvai újságírók házánál álló emlékfalon 2018. május 30-án.
photo_camera Virágok és Arkagyij Babcsenko képe a moszkvai újságírók házánál álló emlékfalon 2018. május 30-án. Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

Babcsenko bocsánatot kért azoktól, akiket megrázott a halálhíre. A jelek szerint még a hozzá legközelebb állók sem tudtak a két hónapja tervezett akcióról.

„Sok barátomat és kollégámat kellett már eltemetnem, tudom, milyen érzés ez. Különösen a feleségemnek tartozok bocsánatkéréssel, de nem volt más választásom”

- mondta Bobcsenko a láthatóan ledöbbent újságíróknak. Felesége a rendőrség korábbi tájékoztatása szerint sokkos állapotba került, orvosi, pszichológusi segítséget nyújtottak neki. 

photo_camera Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Babcsenko régebben maga is katona volt, a csecsen háborúkban is harcolt. Leszerelése után haditudósító lett, több díjnyertes könyvet írt az orosz hadseregről. Az elmúlt években hangos kritikusa volt Oroszország kelet-ukrajnai inváziójának, halálos fenyegetéseket is kapott, ezért tavaly Kijevbe költözött. A Krím megszállása óta Ukrajnában több orosz disszidenst öltek meg tisztázatlan körülmények között. 

Az orosz kormány szerint ezzel az egésszel őket akarják lejáratni(Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.