Kijev rendőrfőnöke szerint az újságírói tevékenysége miatt ölhették meg Babcsenkót

Frissítés: nem várt fordulat történt az ügyben.

Az Arkagyij Babcsenko orosz ellenzéki újságíró ellen elkövetett gyilkosság a nyomozás mostani állása alapján nagy valószínűséggel Babcsenko újságírói tevékenységével van összefüggésben – idézte az UNIAN ukrán hírügynökség szerdán Andrij Kriscsenkót, az ukrán főváros rendőrfőnökét.

Babcsenkót a kijevi otthona küszöbén gyilkolták meg kedd este, háromszor hátba lőtték. A kórházba szállítása közben a mentőben halt bele sérüléseibe, a mentőt otthon tartózkodó felesége hívta ki.

A rendőrfőnök elmondta, hogy Babcsenko feleségét még nem tudták kihallgatni, mert sokkos állapotban van, jelenleg orvosi, pszichológusi segítséget nyújtanak neki.

A feltételezett tettesről fantomkép készült, amit Vjacseszlav Abroszkin, az ukrán országos rendőrparancsnok első helyettese tett közzé a Facebook-oldalán:

Kriscsenkónak a bűncselekmény motívumaira vonatkozó szavait a kijevi rendőrség szóvivője később pontosította, kijelentve, hogy az indítékok között az újságíró hivatása és politikai nézetei mellett a nyomozók egyelőre más lehetséges indítékokat is figyelembe vesznek, továbbá mindenre kiterjedő, komplex vizsgálatokat végeznek, beleértve a ballisztikai és orvosszakértői elemzéseket.

Babcsenko oroszországi üldöztetése elől tavaly februárban Prágába, majd onnan augusztusban Kijevbe költözött. 2012-ben Oroszországban büntetőeljárást indítottak ellene tömeges rendbontásra való felbujtás vádjában.

Virágok és Arkagyij Babcsenko képe a moszkvai újságírók házánál álló emlékfalon 2018. május 30-án.Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

A 41 éves újságíró a 1990-es években ez első csecsenföldi háborúban még orosz katonaként, a másodikban előbb önkéntesként, majd haditudósítóként vett részt. 2008-ban orosz újságíróként dolgozott a dél-oszétiai háborúban. Többször járt újságíróként a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében.

Ukrajnai tartózkodása óta saját politikai vitaműsora volt az ATR krími tatár tévécsatornán.

Arkagyij Babcsenko a feleségével 6 örökbefogadott gyereket nevelt, és egy vérszerinti közös gyerekük is van.

A meggyilkolt Arkagyij Babcsenko képe és virágok a kijevi orosz nagykövetség kerítésén 2018. május 30-án.Fotó: STR/NurPhoto

Thorbjörn Jagland, az Európa Tanács főtitkára közölte: az újságírók és a sajtószabadság elleni támadások veszélyes fenyegetést jelentenek a demokráciára, és az Európa Tanács erőteljesen elítéli Arkagyij Babcsenko brutális meggyilkolását. A szociáldemokrata, norvég politikus szerint egyre több támadás éri Európában az újságírókat és a véleménynyilvánítás szabadságát, és ennek minden eszközzel véget kell vetni.

Két éve, 2016 júliusában Pavel Seremet ismert minszki születésű, orosz állampolgárságú, Kijevben élő újságírót, az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál munkatársát gyilkolták meg Kijevben. A putyini vezetéssel szemben Babcsenkóhoz hasonlóan kritikus újságíróval egy autóba rejtett bombával végeztek. Az elkövetőket és a merénylet megrendelőit máig nem tudták felderíteni az ukrán hatóságok. (MTI)