Ukrán titkosszolgálati figura ólálkodott a felrobbantott újságíró autója körül

külföld
2017 május 14., 18:51
comments 75

Becsületbeli ügy, hogy megtaláljuk a tettest 

- mondta Petro Porosenko ukrán elnök, miután tavaly nyáron Kijev belvárosában felrobbantották az autót, amiben Pavel Seremet újságíró ült. Seremet, aki otthonából indult rendszeres rádióműsora felvételére, belehalt a sérüléseibe. Az esetről bővebben itt írtunk.

Pavel Seremet. Kép: Ramil Sitdikov/Sputnik
photo_camera Pavel Seremet. Kép: Ramil Sitdikov/Sputnik Fotó: Ramil Sitdikov

Azóta eltelt tíz hónap, és senkit sem tartóztattak le, senkit sem gyanúsítottak meg. Elkészült viszont egy dokumentumfilm az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nevű szervezet saját nyomozása alapján. 

Az egészen krimiszerűen felépített Killing Pavel pedig látványosabb eredményre jutott, mint a hatóságok.

link Forrás

Több száz órányi térfigyelőkamera-felvételt vizsgáltak meg, ezek alapján pedig látható volt két ember, akik a robbantást megelőző éjszaka az autó körül tűntek fel, egyikük pedig egy ideig le is térdelt az autó mellé - ez lehetett a pillanat, amikor felszerelték a robbanószert. A másnap reggeli felvételek alapján pedig nagyon valószínű, hogy mindkét figura ismét feltűnt a helyszínen. Ez azért lehet fontos, mert az autóban távirányítású bomba robbant. Ezt a két embert viszont nem sikerült beazonosítani.

Láttak viszont egy autót is a felvételeken a helyszínen akkor, amikor a robbanószert felszerelhették. A kamerák képe alapján nagyon nehéz volt leolvasni a rendszámot, de a Bellingcat nevű oknyomozó csoport segítségével addig tisztították a képet kockáról kockára, amíg láthatóvá vált a rendszám.

Ez alapján pedig a film készítői eljutottak egy Igor Ustimenko nevű férfihoz. Ustimenko elismerte, hogy ott volt akkor éjjel, de azt mondta, magánnyomozóként dolgozott, és valakinek a gyerekeit kellett megfigyelnie. Azt mondta, nem látta azokat, akik felszerelték a bombát.

Az OCCRP munkatársai viszont ukrán belügyi forrásból megtudták, Ustimenko az ukrán titkosszolgálatnak dolgozik.

Amikor visszahívták ezzel az információval, már nem válaszolt. A filmből az is kiderül, a halála előtti hetekben Seremet, élettársa, Olena Prytula (övé volt az autó), és lapjuk, az Ukrainszka Pravda is megfigyelés alatt álltak.

Az autó a robbanás után 2016. július 20-án.
photo_camera Az autó a robbanás után. Kép: Sergei Supinsky/AFP Fotó: Sergei Supinsky/AFP

A Killing Pavel május tizedikei megjelenése óta az ukrán rendőrség közölte, megvizsgálják a film állításait. Arsen Avakov belügyminiszter azt mondta, a kormánynak semmi köze az esethez. Az ukrán titkosszolgálat szóvivője pedig azt írta, Ustimenko korábban valóban dolgozott nekik, de 2014 áprilisa óta már nem.

“A kormány többször is ígéretet tett arra, hogy megtalálják Pavel gyilkosát, de jól látszik, hogy nem tettek sokat ezért” - mondta Drew Sullivan, az OCCRP szerkesztője. “Most már fel kell vetnünk annak a lehetőségét is, hogy valakinek a kormányból köze volt a gyilkossághoz.”

Seremet volt az egyik legismertebb újságíró Ukrajnában, és az egész poszt-szovjet térségben. Utolsó, július 17-ei blogposztjában arról írt, hogy az ukrajnai fegyveres milíciák akár puccsot is kirobbanthatnak, és láthatóan a törvények felett állónak érzik magukat, és úgy tűnik, hogy a titkosszolgálatokkal és a szervezett bűnözéssel is együttműködnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.