Bevándorlókkal száguldozó buszra tüzeltek a horvát rendőrök, két gyerek megsebesült

Határátkelő Bosznia-Hercegovina és Horvátország közöttFotó: ELVIS BARUKCIC/AFP

A horvánt N1 csatorna adott hírt elsőként az incidensről, ami szerda este történt a boszniai-horvát határnál, Donji Lapactól nem messze: egy afgán és iraki menekültekkel megpakolt, osztrák rendszámú kisbusz tnagy sebességgel próbált áttörni a határzáron, az útakadályoskon és a határt őrző rendőrökön. 

Sokadik felszólítás után a horvát rendőrök tüzet nyitottak, a jármű sofőrje erre kiugrott helyéről és elmenekült. 

A lövések két gyereket is megsebesítettek a kibuszban, ahol összesen 29-en zsúfolódtak össze. 

A sebesülteket - egy 12 éves lányt és egy 12 éves fiút - a zárai kórházba szállították, állapotuk nem életveszélyes. Rajtuk kívül még hét utas is megsérült a sofőr életveszélyes vezetés miatt. Mindkét gyereket arcán találta el a lövés, a fiú sebesülése súlyosabb. 

A rendőrség elnézést kért az eset miatt, de aláhúzták, hogy az ő elsődleges feladatuk a határvédelem és nem tudhatták, mi van a buszban. 

A buszban több kiskorú utazott, ők mind nemzetközi védelemért folyamodtak Horvátországban. A sofőrt egyelőre nem találták meg, kutyákkal és helikopterekkel zajlik utána a kutatás. (Balkan Insight / MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.