Hirtelen berakott a bankba 70 milliárd forintot Mészáros Lőrinc fő cége

gazdaság
2018 május 31., 09:56
comments 92

Megduplázta 2016-os árbevételét Mészáros Lőrinc egyik legfontosabb cége, a Mészáros és Mészáros Kft. 

A most leadott mérlege szerint a cég nettó árbevétele 2016-ban 9,2 milliárd forint volt, tavaly már 19 milliárd, kizárólag belföldi megrendelésekből. Az adózott nyeresége is megduplázódott, 1,7 milliárdról 3,7 milliárdra. Az adó előtti nyeresége sem volt sokkal magasabb, a cég ugyanis mindössze 161 millió forint adót fizetett. 

A 3,7 milliárd forintot oszalékként meg is kapta Mészáros Lőrinc és tulajdonostársa, a neje. 

Ami igazán érdekes, hogy egyszer csak betett a bankban a cég 70 milliárd forintot. 2016-ban még 4 milliárd volt bankbetétben, tavaly már 74 milliárd. Egy hasonlóan nagy tétel van a mérlegben, vevőktől kapott előlegként 72 milliárd van feltüntetve. Talán ezt tették bankba, talán mást.

Az éves beszámoló kiegészítő mellékletében arról írnak, hogy nem indult jól az év, a munkaerőhiánnyal Mészároséknál is gond, de sikerült úrrá lenni a problémákon:

„A Mészáros és Mészáros Kft. jól szervezett termelési, kivitelezési és vállalkozási politikával hatékonyan tudta kihasználni az adottságait. Bár az üzleti év kezdetén még számtalan bizonytalansági tényezővel kellett számolni - például alapanyag és munkaerő-ellátottság, projekt előkészítési nehézségek, alvállalkozói kapacitás gondok, mégis eredményes gazdálkodásról számolhatunk be.

A termelői piacon mutatkozó munkaerő elvándorlás csökkentésére irányuló lépések számunkra egyrészt alvállalkozói áremelkedést, másrészt kapacitás hiányt eredményeztek. A termelésünk zavartalanságát így folyamatos létszámnöveléssel sikerült csak megoldani, ami viszont jelentős költségnövekedéssel járt együtt. A statisztikai létszámunk a 2016-os évihez képest a fizikai állománynál 12 fős csökkenést, illetve a szellemieknél a projektekhez igazodva 24 fő felvételét mutatja.”

Azt azért nem lehet mondani, hogy túlfizeti az alkalmazottait a milliárdos hasznot termelő Mészáros és Mészáros. A fizikai munkát végző 77 fős állomány havi átlagbére bruttó 171 ezer forint. A 117 szellemi foglalkozású bruttó átlagbére 322 ezer forint. 

Ők maguk ezeket a nagyobb projekteket sorolják fel, amik „az árbevétel gerincét” adták: 

Fővállalkozóként:

  • Szilvásvárad lovasközpont kivitelezési munkái 
  • Felső Tisza, Tivadari-híd feletti szakaszon árvízvédelmi töltés mértékadó árvízszintre történő emelése tárgyú projekt 
  • Adony város szennyvíztisztító telep felújítása 

Alvállalkozói részfeladatok: 

  • Tisza hullámtér: Nagyvízi meder vízszállító képességének helyreállítása a szolnoki vasúti-híd és Kisköre szakaszon 
  • Dél-Balaton II. projekt: Szántód-Balatonszentgyörgy vasúti vonalszakasz és Fonyód-Kaposvár vonalszakasz felújítási munkái 
  • Puskás stadion építése 
  • Kelenföld-Százhalombatta vasúti vonalszakasz felújítási munkái 

És odakerülhetett egy humorista is a mérleg készítői közé, ez is szerepel a szövegben:

„A társaságnak a jövőben számolnia kell a megerősödött versenytársakkal, a szűkülő alvállalkozó háttérrel, így a jövőbeni elképzeléseket, marketing és termelési terveinket ennek megfelelően kell kialakítanunk.” Mészáros vasútépítésben utazó cége, az R-Kord sem panaszkodhat a tavalyi évre. A bevételei ennek is duplázódtak a 2016-os 17 milliárdról 36 milliárdra, és természetesen az adózott eredménye is 3,6 milliárdról 7,5 milliárdra. (277 millió forint adót fizetett a cég). A nyereséget nem vették ki a cégből. 

A bankbetét itt is látványosan megugrott 5 milliárdról 25 milliárdra. A fizikai munkát végzőket itt jobban megfizetik, a havi bruttó átlagkereset 268 ezer forint, a szellemi foglalkozásúaknál 435 ezer forint. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.