Találtak még egy 2,2 milliárdos sikkasztást a Quaestor-ügyben

2018 május 31., csütörtök 8:58
37

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Csütörtökön 8, az alapügyben már szereplő vádlottal szemben újabb vádiratot nyújtott be a Fővárosi Főügyészség, méghozzá bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettének gyanúja miatt.

A közlemény szerint  „T. Csaba és társai a mintegy 47 társaságból álló Quaestor csoport” az eddig már feltárt eseteken túl 2009-ben és 2010-ben az úgynevezett Quaestor Kurázsi Befektetési jegyek értékesítésén keresztül további 2,2 milliárd forint  bevételt tulajdonítottak el.

A módszer az volt, hogy a számlavezetéshez használt Bróker rendszerben létrehoztak egy fiktív ügyfélprofilt és fiktív értékpapírszámlát, és ezen jóváírták a valóságban nem is létező befektetési jegyeket, átvezették egy másik ügyfélszámlára, majd pedig értékesítették a Quaestor Befektetési Alapkezelőnek.  

„A Quaestor Értékpapír Zrt. bizományosként járt el, így a Quaestor Befektetési Alapkezelő felé történő elszámoláskor a fiktív ügyletek révén leplezték a valódi forgalmat, ami lehetővé tette a fenti összegű bevétel eltulajdonítását” - magyarázza a sikkasztást a közlemény. 

A vádlottak így tudták biztosítani a cégcsoport működését olyan időszakokban, amikor egyéb értékpapírok jogtalan eltulajdonítására nem volt lehetőség, és a kötvényértékesítésből származó bevétel is csökkent. Az ügyészség hozzácsapta a vádat a többihez. 

A Quaestor-ügyről itt olvashat bővebben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt