40 milliárdos adósságot örökölt az új emberminiszter

gazdaság
2018 június 01., 05:24
comments 151

Gigantikus összeggel, 39,683 milliárd forinttal tartoznak beszállítóiknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó intézmények - írja az mfor.hu. A Kásler Miklóshoz tartozó tárcának a Magyar Államkincstár áprilisi összesítése szerint az állami intézmények adósságának 85 százalékával kell kezdenie valamit. A tartozások majdnem fele, 17,3 milliárd forint nemrég, 30 napon belül keletkezett, és elképzelhető, hogy csak csúszásról van szó. Sokkal komolyabb gondnak tűnik azonban a 30 és 60 nap közötti tartozások összege: összesen 8,48 milliárd forintról van szó. A 60 napon túli tartozások összege 13,66 milliárd forint, ez árulkodik a legegyértelműbben a finanszírozási problémákról, a források hiányáról. Ez az állomány a teljes államháztartási körben meghaladja a 93,5 százalékot: vagyis lényegében az EMMI-nél van minden tartozás, amit két hónapnál hosszabb ideje nem rendeztek a határidő eltelte után.

Nem meglepő módon az oktatásban és az egészségügyben a leginkább tetten érhető az alulfinanszírozottság, az időszakban csak a szegedi egyetemnek 1,175 milliárdos tartozása volt, a Péterfy Sándor kórháznak pedig 2,092 milliárd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.