A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete üzent a kormánynak: még átláthatatlanabb lett a fenntartói irányítás

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"A Kormány nemcsak, hogy nem élt a 2018-as országgyűlési választásokat követően a lehetőséggel, hogy önálló oktatási minisztériumot hozzon létre, de a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény rendelkezései szerint a magyar állami felsőoktatás fenntartói irányítását - részben feltételesen több minisztérium hatáskörébe utalva - még inkább átláthatatlanná tette," írja pedagógusnapi közleményében a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete. Szerintük ezzel a kormányzat

"megakadályozta azt, hogy az oktatásügy társadalmi és nemzetgazdasági szerepének megfelelő súlyú képviseletet kaphasson a kormányzati munkában."

Az érdekvédelmi szervezet öt pontos követelést is megfogalmazott: 

  1. Valós érdekegyeztetést! 
  2. Felsőoktatási bértáblát az oktatást/kutatást segítőknek! 
  3. Arányosabb oktatói bértáblát! 
  4. Megtartó erővel bíró bért a kezdő oktatóknak! 
  5. A járulékcsökkentési megtakarításból bérdifferenciálást! 

(MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.