A magyarok egyharmada a létminimum alatt él

társadalom
2018 június 01., 06:32
comments 111

A Policy Agenda a Friedrich Ebert Alapítvány és a Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízása alapján - ahogy az elmúlt két évben is - közzétette a a létminimum értékeket. A munkát 2015-ig a KSH végezte, de a Policy Agenda olyan fontos társadalmi mérőszámnak tartja, amely évről évre visszajelzést ad a társadalmi folyamatokról.

Fontos hangsúlyozni, hogy a létminimum nem egyenlő a szegénységi küszöbbel, hanem azt mutatja, hogy mekkora jövedelem kell egy háztartás számára ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény – a társadalom adott fejlettségi szintjén konvencionálisan megfelelőnek minősülő – szükségletek kielégítését. Ezt úgy kell érteni, hogy ha például bedöglik a mosógép, akkor gondot okoz-e egy újabb vásárlása, vagy hogy csupán álom-e egy tengerparti nyaralás. 

2017-ben a korábbi KSH módszertan, és a KSH által felvett háztartási statisztikai adatállomány adatai alapján a létminimum egy főre jutó összege: 90 450 Ft volt. Ez két keresős és két gyermeket nevelő háztartás esetében: 262 305 Ft. 2016-ban a létminimum összege 88.619 forint volt.

Magyarországon 2017-ben ez alapján a háztartások 25%-a élt a létminimum háztartásra jutó összegét el nem érő bevételből. 

Ezek a háztartások nagyobb létszámúak, mint a létminimum felett élők, ezért a magyar társadalom 30 százaléka él olyan háztartásban, amelynek nincsen akkor háztartási szintű bevétele, amely fedezi a létminimum összegét.

2017-ben az egy fős háztartás társadalmi minimum értéke: 117.720 Ft. A létminimum-számításnál ismert módszertan alapján meghatározható a különböző háztartástípusok társadalmi minimum értéke. Ez alapján egy aktív korú háztartás két felnőtt és két gyermek esetében: 341.388 Ft a társadalmi minimum értéke.

Mindezek alapján 2017-ben a magyar háztartások 48 százaléka tartozott a társadalmi minimum alatt élők közé, ez alapján kiszámolva kijelenthető, hogy a lakosság 53 százaléka olyan háztartásban él, ahol nem éri el a társadalmi minimumot a jövedelmi szint.

A teljes jelentés itt olvasható.

(via hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.